A finn gazdasági siker kulcsa: az innováció Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Gazdaságpolitika Tagozat.

A finn gazdasági siker kulcsa: az innováció


Hallgatók: Simon Zsófia Veronika
Szak: Nemzetközi gazdálkodási alapképzési, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Pannon Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar,
Törköly Orsolya
Szak: Nemzetközi gazdálkodási alapképzési, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Pannon Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazető: Dr. Elekes Andrea - egyetemi docens, Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar


Mint azt a dolgozat főcíme sugallja pályamunkánk központi eleme a finn innovációs politika. Azonban nem csak az innovációra helyezzük a hangsúlyt, hanem egy átfogó, általános képet próbálunk kialakítani az országról. Kutatómunkánk során arra törekedtünk, hogy nem egy megközelítésből, hanem több tudományágon keresztül (természettudományok, gazdaságtörténelem, makroökonómia, társadalomtudományok) alkossunk teljes képet Finnországról.

Vajon mi lehet a finn gazdaság dinamikus fejlődésének hátterében? - Ezt a kérdést olyan közgazdasági mutatók elemzésének segítségével válaszoljuk meg, amelyekkel egy teljes gazdasági képet alkothatunk erről az észak-európai államról. A vizsgált adatokat összehasonlítottuk az Európai Unió más tagállamaival, hogy még kifinomultabb, még konkrétabb elemzést mutathassunk be az országról.

Mi okozza az innováció ilyen mértékű fejlődését? - Erre a kérdésre több releváns válasszal szolgálhatunk. Az innováció, összetett folyamat révén több irányból hat a gazdaságra.

Hol tart a versenyben Finnország az Európai Unió tagállamai között és vajon meddig tud még eljutni?

A bevezető részben bemutatott tények szakirodalmak alapján kerülnek bemutatásra. A dolgozat tárgyát képező innovációs politika alapjául makroökonómiai mutatók vizsgálatát valamint Európai Uniós kiadványok elemzését vesszük alapul. A konklúziót egy frissen megjelent cikk segítségével vonjuk le.

Dolgozatunkat abban a reményben írjuk, hogy elemzéseink segítségével mind Magyarország, mind pedig a többi európai ország számára pozitív példát tudunk szemléltetni.