Olvasni öröm? avagy a magyarországi könyvkiadók jövőjének alakulása Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Számvitel, kontrolling II. Tagozat.

Olvasni öröm? avagy a magyarországi könyvkiadók jövőjének alakulása


Különdíj: t

Hallgató: Varga Ivan
Szak: számvitel, Képzés típusa: msc, Intézmény: Pannon Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazető: Dr. Böcskei Elvira - egyetemi docens, Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar


A könyvek mindenkihez való eljutása nélkül társadalmunk, tudományunk és gazdaságunk még mindig középkori viszonyok között tengődne. Azonban felvetődik a kérdés, hogy modern társadalmunkban a könyveknek van-e jövőjük.
Az általános közvélemény szerint a könyvek korszaka lejárt, azonban banális lenne csak helyeselni vagy elutasítani az állítást, legalább öt hipotézist állítottam fel amiknek megerősítésével és/vagy elutasításával adok választ a kérdésre. Dolgozatomat az olvasásról és könyvkiadókról szóló főbb vélemények és ellenvélemények ismertetésével kezdem interneten található újságcikkek alapján.


Azonban a hipotézisek konkrét alátámasztásához szükség van átfogóbb vizsgálatra – a számok objektívek, nem torzítanak – mégpedig a legnagyobb magyar könyvkiadók anyagi helyzetének elemzésével. Erre a kiadók négy évre visszatekintő (2007-2010) éves mérlegének, éves eredménykimutatásának és kiegészítő mellékletének tanulmányozása és elemzése után vonok le következetéseket (horizontális és vertikális eszköz- és forrásoldali mutatók, jövedelmezőségi mutatók a bevétel függvényében). Adatforrásként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján közzétett adatok álltak rendelkezésemre.


Miután befejeztem az üzleti oldalról való vizsgálatot, a dolgozat harmadik felében áttérek a Központi Statisztikai Hivatal honlapjáról szerzett idősoros éves adatok alapján a társadalmi kérdések alátámasztására, úgy mint például a kiadott szépirodalmi, oktatási művek és a könyvtárba beiratkozott személyek számának alakulása.

Végezetül döntést hozok, hogy elfogadom vagy elvetem a hipotéziseimet.