Különleges szállodák innovációja Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Turisztikai termékfejlesztés Tagozat.

Különleges szállodák innovációja


Helyezés: 3

Hallgató: Friedrich Nóra
Szak: Turizmus-vendéglátás, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Pannon Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazető: Gyurácz-Németh Petra - PhD hallgató, Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar


A turizmus az egyik legjobban fejlődő iparágak között helyezkedik el. Rengeteg előnye származik egy országnak a turizmusból, ilyen a GDP-hez, valamint a foglalkoztatottsághoz való kötődése. A turizmuson belül az egyik legnagyobb hangsúlyt a szállodaipar kapja. A szállodák között hatalmas a versenyhelyzet, ezért ahhoz, hogy fenntartsák magukat és a hírnevüket folyamatos újításokat kell bevetniük. A mai világban viszont a könnyű lemásolhatóság miatt egyre különlegesebb szállodák épülnek meg. Így mondhatni nem elég a fennmaradáshoz csak az innováció, hanem nagyobb figyelem eléréséhez nem hátrány, ha egy szálloda egy különleges tulajdonsággal áll elő.


A tanulmány célja között szerepel az innováció, azon belül a szolgáltatási innováció és a turizmus innováció fogalmának felkutatása. Bemutatásra kerül, vajon mik azok a tevékenységek, folyamatok, ami alapján egy újítás sikeressé válhat. Az innováció számos formáját ismerik. Négy különleges szálloda megismerése után sor kerül ezeknek a besorolása a különböző irodalmakból ismert innovációs csoportokba. A csoportosítások könnyebb megértése végett, kifejtésre kerülnek az innovációs tevékenységeket meghatározó faktorok, valamint, hogy honnan erednek az újítások forrásai.


Végül az utolsó fejezetben összefoglalásra kerülnek a dolgozat eredményei, miszerint a kiválasztott négy szálloda újításai általában a szolgáltatásfejlesztésben és stílusváltásokban jelenik meg, az innovációs tevékenységüket tekintve többségben a szervezeti tényezők kerülnek hangsúlyba, valamint az újítások eredete alapjába véve nem menedzsment alapú forrásokból származik.


Kulcsszavak: szolgáltatásfejlesztés, innováció, különleges szálloda