A Pannon Egyetem hallgatóinak fogyasztási magatartása és gazdasági hatása Veszprém városára Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Fogyasztói magatartás Tagozat.

A Pannon Egyetem hallgatóinak fogyasztási magatartása és gazdasági hatása Veszprém városára


Hallgatók: Hidvégi Mónika
Szak: emberi erőforrások, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Pannon Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar,
Kőhalmi Aletta
Szak: emberi erőforrások, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Pannon Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazető: Komlósi Edit Mária - egyetemi tanársegéd, Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar


Kutatásunk célja, hogy kielemezzük a Pannon Egyetem hallgatóinak életstílusát és fogyasztását, és ezen felül szeretnénk megtudni, hogy milyen gazdasági hatásuk van Veszprém városára. Meglehetősen kevés ilyen témájú kutatás készült az országban, Veszprémben tudomásunk szerint eddig egy sem. A megyeszékhelyen az egyetem számít az egyik legnagyobb munkáltatónak, mindemellett diákok ezreit vonzza magához évente, és a tanulmányaik befejeztével számos hallgató itt helyezkedik el. Ebből adódóan nyilvánvaló, hogy a Pannon Egyetem sokban hozzájárul a város gazdaságához.

Kutatásunk során a Pannon Egyetem diákjainak számára készítettünk egy kérdőívet, amelyet 813 egyetemi hallgató töltött ki az interneten keresztül. Ebből az elemzésre alkalmas teljesen kitöltött kérdőívek száma 807. A felmérés célja minél többet megtudni az egyetemisták vásárlási szokásairól, valamint, hogy milyen forrásokból gazdálkodnak, illetve hogy milyen szolgáltatásokat vesznek (vennének) igénybe Veszprémben. Ezen kívül kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen a kapcsolatuk az egyetemmel, milyen finanszírozási formában járnak ide, hol élnek a tanulmányaik alatt, illetőleg kapnak-e ösztöndíjat.

Kutatásunk célja az, hogy minél átfogóbb képet alkossunk az egyetem városra kifejtett gazdasági hatásairól, éppen ezért nem csak a diákok szemszögéből vizsgáltuk ezt a komplex kérdést. Interjúkat készítettünk önkormányzati tagokkal, alapítványi elnökkel, egyetemi tanárokkal, valamint megkérdeztünk pár vendéglátó egységet és diákszövetkezetet is.

Véleményünk szerint ez egy rendkívül fontos téma, mivel mindenkit érint, nem csak az egyetemi diákokat, tanárokat, helyi vállalatokat, hanem Veszprém lakóit is. Kutatásunk eredményére a városi önkormányzat és a hallgatói önkormányzat is igényt tart.

A kutatás eredményéből következtethetünk, hogy feltételezésünk helytállónak bizonyult. A Pannon Egyetem nappali és levelező tagozatos hallgatói által elköltött jövedelem jelentősen hozzájárul a város gazdaságához. Ezt a bevételt főleg a vendéglátó- és szórakozó helyek, élelmiszert forgalmazó üzletek illetve a szálláshelyek könyvelhetik el maguknak.