A külföldi tanulás motivációja Társadalomtudományi

31 OTDK, Társadalomtudományi Szekció, Szociológia II. Tagozat.

A külföldi tanulás motivációja


Hallgató: Mészáros Anna
Szak: Vezetés és szervezés Msc., Képzés típusa: ma, Intézmény: Széchenyi István Egyetem, Kar: Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar

Témavazető: Dr. Szakál Gyula - egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar


A tanulmány központi témája az Erasmus ösztöndíjas hallgatók motivációja.

A motivációval, a tanulás és a külföldi tanulás motivációjával kapcsolatos szakirodalom, valamint a hallgatói mobilitás, az élethosszig tartó tanulás, ezen belül pedig az Erasmus program szakirodalmi háttérének vizsgálata után három hipotézist állítottam fel. Ezek elfogadása vagy elvetése melletti döntés végett készült egy kérdőíves kutatás, melyben a Széchenyi István Egyetem 2010/2011-es tanévének kimenő és bejövő Erasmusos hallgatóit kérdeztem motivációjukról.

A kutatás eredményeire hivatkozva kijelenthető, hogy a legtöbb magyar Erasmus ösztöndíjas hallgatót a nyelvismeret bővítése motiválja, míg a külföldiek tapasztalatszerzésben találják meg leginkább motivációjukat. A kérdőív kérdéseire adott válaszokból kiderült, hogy a kimenő magyar hallgatók számára a pénz hiánya jelenti a legnagyobb demotivációt, ugyanakkor a külföldieket a hazájukban lévő ki nem használt munka lehetősége demotiválja. A legtöbb hallgatót motiválta annyira Erasmus ösztöndíjuk eltöltése, hogy tervezik, a későbbiekben hazájuktól eltérő országban vállalnak munkát. A válaszok összegzése és a belőlük levont konklúziók alapján döntöttem a hipotézisek elfogadása mellett.

Kulcsszavak:
Motiváció, Erasmus ösztöndíj program, Élethosszig tartó tanulás