A magyarországi és lengyelországi lakáscélú hitelkondíciók változásának vizsgálata a válság hatására Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Lakossági pénzügyek Tagozat.

A magyarországi és lengyelországi lakáscélú hitelkondíciók változásának vizsgálata a válság hatására


Hallgató: Kerekes Béla
Szak: Kontrolling, Képzés típusa: ba, Intézmény: Általános Vállalkozási Főiskola, Kar: \N

Témavazető: Tóth Margita - főiskolai tanár, Általános Vállalkozási Főiskola \N


A szakdolgozatom témája a hitelezési standardok és a gazdasági teljesítmény prociklikusságának vizsgálata. A hitelkondíciók változását a pénzügyi válság előtti, alatti és utáni időszakban elemzem, és szembeállítom a gazdasági teljesítmény alakulásával.

Dolgozatomban magyarországi és lengyelországi adatokat elemzek, hogy szélesebb spektrumban vizsgálhassam a prociklikusság kérdésének fennállását. Ez továbbá lehetővé teszi, hogy a hitelezési standardok változását merőben eltérő gazdasági teljesítményt nyújtó országok esetében figyelhessük meg.

A hitelezési kondíciók változásának követéséhez a nemzeti bankok által, a bankok körében végzett hitelezési felmérés, szolgál segítségül. A változások vizsgálata során a kockázati tényezők részletes elemzésével foglalkozom mikro, és makro oldalról egyaránt. A dolgozat fő hangsúlya ilyen tekintetben a válság során fellépő, új, illetve addig alábecsült kockázati faktorokra tevődik, mint például az árfolyamkockázat is.

A dolgozatom utolsó negyedében napjaink legaktuálisabb témájával foglalkozom, mégpedig a pénzügyi válság után kibontakozó adósságválsággal. A bankokat sújtó további regulációkat részletezem, és röviden bemutatom az angol bankrendszerben végbemenő változásokat mely példa értékű lehet európai szinten is.

A hitelezési standardok változását egészen napjainkig vizsgálom. A dolgozatot a gazdasági teljesítmény és a hitelkondíciók prociklikus együttmozgásának kimutatásával, a tapasztalataim összefoglalásával és megállapításaimmal zárom.