Női önkéntesek: az egyenlőség felé. Török-magyar összehasonlítás Társadalomtudományi

31 OTDK, Társadalomtudományi Szekció, Szociológia IV. Tagozat.

Női önkéntesek: az egyenlőség felé. Török-magyar összehasonlítás


Hallgató: Kovács Krisztina
Szak: Nemzetközi tanulmányok BA Külkapcsolatok szakirány, Képzés típusa: ba, Intézmény: Általános Vállalkozási Főiskola, Kar: \N

Témavazető: Kuti Éva - főiskolai tanár, Általános Vállalkozási Főiskola \N


Dolgozatom témája az önkéntesség fiatal nőkre gyakorolt hatása, és annak vizsgálata, hogy az önkéntes tevékenység során milyen előnyöket kovácsolhatnak maguknak a benne résztvevők. Feltételezésem szerint az önkéntesség pozitív hatással van a fiatal nőkre. Olyan személyes készségek és olyan tapasztalatok megszerzését teszi lehetővé, amelyek a későbbiekben elősegíthetik a munkaerőpiacon való hatékonyabb érvényesülést, és a férfiakhoz képest mutatkozó hátrányok leküzdését. A hipotézis bizonyítása érdekében török és magyar női önkéntesekkel készítettem 8-8 interjút. Törökország és Magyarország két kultúra összehasonlítását teszi lehetővé a civil szféra és a nők helyzetének szempontjából. Dolgozatomban bemutatom a két országban jelen lévő civil társadalmat, a női egyenjogúsági törekvéseket, majd végül az interjúk eredményeit.
Válaszadóim mindegyike pozitív hatásokról számolt be az önkéntességgel kapcsolatban. Ezért arra a következtetésre jutottam az interjúalanyokkal folytatott beszélgetések eredményei alapján, hogy az önkéntes tevékenység egy reális lehetőség a fiatal nők számára, hogy a későbbiekben jól hasznosítható készségekre tegyenek szert, személyes szinten fejlődjenek és példát láthassanak női vezetőkre. Ezzel a tudással és tapasztalattal képesek lehetnek csökkenteni a munkaerőpiacon jelentkező hátrányokat a férfiakkal szemben, és áttörni az üvegplafont.