Új, xantphos típusú ligandummal rendelkező arany(I) komplexek lumineszcenciájának vizsgálata Kémiai és Vegyipari

31 OTDK, Kémiai és Vegyipari Szekció, Fizikai kémia Tagozat.

Új, xantphos típusú ligandummal rendelkező arany(I) komplexek lumineszcenciájának vizsgálata


Helyezés: 3

Hallgató: Kunsági-Máté Éva
Szak: Vegyészmérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Témavazetők: Dr. Kubinyi Miklós - egyetemi tanár, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar ,
Dr. Baranyai Péter - tudományos munkatárs, \N \N MTA TTK MFI


A szerves aranyvegyületek szintézise és vizsgálata fontos kutatási területté vált az elmúlt időszakban, hiszen alkalmazásuk számos új lehetőséget kínál több tudományterületen is (orvostudomány: reuma-, ill. daganatellenes szerek; anyagtudomány: lumineszkáló anyagok).

A xantphos ligandum az irodalomban már korábban is ismert vegyület. A xantphos homológjának tekinthető 4,5-bisz(difenilfoszfinometil)-9,9-dimetilxantén (xP2) új vegyület, amelyet BME / MTA-TTK együttműködés keretében állítottak elő. Célunk volt lumineszcenciás vizsgálatok segítségével összehasonlítani a két anyag arany(I) komplexeit, amelyek másik ligandumként klórt, ill. aromás etinil (Ph, Naph, Phen) származékot tartalmaztak.

A fenti komplexeket szilárd és oldatfázisban (oldószer: CH2Cl2) is megvizsgáltuk. A spektrumokat stacionárius és időfelbontásos lumineszcencia spektroszkópiai módszereket alkalmazva is felvettük (időkorrelált egyfoton-számlálás, foszforeszcencia lecsengés mérése). Megfigyeltük, hogy a fluoreszcencia mellett szilárd fázisban szobahőmérsékleten mindegyik anyagnál tapasztalható foszforeszcencia is, amely az aromás acetilén-származék típusú ligandumok esetében oldatfázisban is jelentkezett.

Az [Au2Cl2(xantphos)] komplex szilárd fázisban rövid élettartamú, élénk narancsszínű lumineszcenciát mutat, aminek oka feltehetően az aurofil kölcsönhatás jelenléte. Az xP2 analóg klórkomplexében röntgendiffrakciós mérések szerint az arany atomok viszonylag távol helyezkednek el egymástól, ezzel összhangban, a lumineszcencia-spektrumban sem mutatkoznak az Au-Au kölcsönhatás jelei. Az xP2 etinil tartalmú komplexeinek kristályszerkezete még nem ismert, lumineszcencia sajátságaik utalnak arany-arany kölcsönhatásra.

Kulcsszavak: difoszfin ligandum, alkinil ligandum, foszforeszcencia élettartam, koordinációs kötés, kristályszerkezet