Metán, mint bioaktív molekula és szerepe a gyulladásos folyamatokban Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Elméleti orvostudományok - Kísérletes immunológia, mikrobiológia III. Tagozat.

Metán, mint bioaktív molekula és szerepe a gyulladásos folyamatokban


Hallgató: Gajda Ámos
Szak: N, Képzés típusa: N, Intézmény: N, Kar: N

Témavazetők: Dr. Varga Gabriella - egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ,
Dr. Érces Dániel - egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: Az apoláris metán a legkisebb szerves molekula, amelynek sokáig nem tulajdonítottak biológiai hatást. Az emlős szervezetben, így az emberi bélrendszerben is anaerob körülmények között a CO2-t metánná redukálják a metanogén ősbaktériumok (Archeae). Ugyanakkor számos tanulmány igazolta, hogy aerob körülmények között nem-bakteriális módon is képződhet, eukarióta sejtekben, növényekben, állatokban, mitokondriumokban (Ghyczy, 2003, Keppler 2012). Jelen tanulmányunk célkitűzése a releváns szakirodalom feltérképezése, valamint az intézetünkben folyó kutatómunka bemutatása volt, a metán, mint bioaktív molekula fókuszba helyezésével.
Anyag és módszer: Irodalmi kutatásainkat a Medline (MeSH alapján) és a Google Scholar adatbázisában való szabadszavas kereséssel végeztük. Az első megadott kulcsszó a „methane” volt, amelyet tovább szűkítettünk a „biological effect”, az „inflammation”, a „therapy”, az „exhaled methane”, illetve a „diagnostic” keresőszavakkal.
Eredmények: A metán keresőszóra 30782 találatunk volt, amelyet 1173-ra szűkítettünk a biológiai hatás keresőszóval. A metán és gyulladás tárgykörben 131 találat volt, míg metán-terápia keresés esetében 1647. A kilélegzett metán keresőszóra 76 találatunk volt, míg ezt tovább szűkítve a diagnosztika szóval már csak 46 cikket találtunk. Szűrési eredményeink kimutatják, hogy intézetünk 15 közleménnyel járult hozzá az ismeretekhez, amelyek közül a legkorábbi 2001-ben jelent meg.
Következtetés: Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy a metán biológiai szerepének vizsgálata nemzetközileg is nagy érdeklődésre tart számot. Azonban ki kell emelni, hogy a nagyon széles spektrumú szakirodalom számos csapdát rejt a kezdő kutató számára, ezért nagyon fontos a felkészülés, a pontos kérdésfeltevés, a megfelelő kulcsszavak megtalálása, amelyek segítségével választ kaphatunk a kérdéseinkre.