Versenysportolók térdízületeinek vizsgálata Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Egészségtudományok - Tercier prevenció, fizioterápia, rehabilitáció, ápolás és betegellátás V. Tagozat.

Versenysportolók térdízületeinek vizsgálata


Hallgató: Tóth Anna Henrietta
Szak: N, Képzés típusa: N, Intézmény: N, Kar: N

Témavazetők: Dr. Juhász Tamás - egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar ,
Bíróné Varga Tünde - középiskolai tanár, Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium


A versenysportolás következtében bekövetkező sérülések kezelése és rehabilitációja egy komplex klinikai csapat munkáját igényli, mely gyógyszeres kezelések mellett számos más kiegészítő terápiával is jár. A hipofízis adenilát cikláz aktiváló polipeptid (PACAP) egy olyan neurohormon, mely számos sérülésben javító hatású, valamint befolyással van a csontképződés és porcdifferenciáció szabályozásában is. A PACAP érdekes módon jelen van az anyatejben, viszont a tehén-és, kecsketej is nagy mennyiségű neuropeptidet tartalmaz.
Kutatómunkám során a sportolásból eredő térdsérüléseket, az azt követő rehabilitáció és az étrend kapcsolatát vizsgáltam. Hipotézisem szerint, a házi tejben megtalálható PACAP hatással lehet az ízületi porc sérüléseire, bár felszívódása a porcszövet gyenge vérellátása miatt igen lassú. Több hazai sportág versenyzőinél vettem fel kérdőívet, ahol a térdízület különösen érintett sérülésfaktor lehet. A kérdőívben felmértem a versenyzők étrendjét, esetleges sérülés után részletesen követtem a rehabilitáció időszakában a versenyző étkezési szokásait, amely főleg fehérje bevitelre összpontosult, illetve a felépülés alatt fogyasztott-e házi tejet. A kutatás fő célpontjai a karcagi kosárlabdázók és kézilabdázók voltak, valamint a debreceni jégkorong csapat és a magyar birkózók is monitorozásra kerültek. Az eltérő sportágakban esetenként eltérő életkorú sportolók esetén nemcsak a sérülések aránya, de ezek kezelése is nagy mértékben eltér. A rehabilitáció sikerességét a különböző porcképzőszerek szedése nem szignifikáns mértékben segítette elő, azonban egyéb étrendbeli változtatások a porcdegenerációs folyamatra pozitív hatással lehetnek. Kérdőívem alapján azon érdekes megállapítást tehetjük, hogy a házi tej fogyasztása mellett a porcsérülések jobban gyógyultak, vagy a panaszok száma csökkent.
Eredményeim tehát arra utalnak, hogy a házi tej tartalmazhat olyan rövid életidejű peptideket, amely akár a PACAP is lehet, amik pozitívan hatnak a porcsérülésekre.