Egy lélekben két test - ''Második esély'' - élet a transzplantáció után Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Egészségtudományok - Tercier prevenció, fizioterápia, rehabilitáció, ápolás és betegellátás VI. Tagozat.

Egy lélekben két test - ''Második esély'' - élet a transzplantáció után


Hallgató: Tóth Eszter
Szak: N, Képzés típusa: N, Intézmény: N, Kar: N

Témavazető: Bajzi Rozália - középiskolai tanár, BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma


Bevezetés
Európai összehasonlításban hazánk élen jár a szervátültetésben, ami az orvos-szakmai kérdések mellett, számos jogi és etikai kérdést felvet. A beteg számára egészségi állapotának és az életminőségének javulását, vagy az életre való esélyét jelenti, ugyanakkor a pszichés és mentálhigiénés folyamatai meghatározóak. Teljes megnyugvásra lel, aki új életet kapott? Mit érez a donor hozzátartozója (cadaver donáció esetén), vagy maga a donor, aki valakinek az életre adott esélyt?
Módszerek
Kutatásomat az interneten elérhető szakirodalmak megismerésével kezdtem. Statisztikai adataim a Nemzeti Szervdonációs Regiszter adatbázisaiból származtak. Saját kutatásom során kérdőíves felmérést végeztem, a „Transzplantáltak és dializáltak” zárt FB csoport tagjai között. Fontos információkat szereztem interjú alanyaimtól is: egy velem egykorú vese transzplantáción többször átesett lánytól, a Péterfy Sándor utcai Kórház NephroCare Klinika orvos igazgatójától valamint a klinika peritoneális dialízisért felelős szakasszisztenseitől.
Eredmények
Egy új szerv elfogadása egyénenként különböző, és számos tényező által determinált.
A transzplantáció után a betegek élete jelentősen megváltozik. Sokan az alkalmazotti létet felcserélve vállalkozásba kezdenek. A fizikai teljesítőképesség bár csökken, mégis sokan igyekeznek szabadidejüket aktívan tölteni. A társas kapcsolatokban a műtét előtti és utáni időszak jelentős különbségeket mutat. A lelki megterhelést a műtét előtti időszakban maga a várakozás, a dialízis és a bizonytalanság okozza, míg a műtét után a kilökődéstől és a megváltozott életviteltől való félelem domináns.
Nemcsak testileg, de lelkileg is meg kell erősödnie a betegnek, ezért a szervátültetést kiváltó alapbetegségeket figyelembe vevő lelki vezetés kiemelt feladat, melyben jelenleg a kórházi szakdolgozók sokkal inkább kiveszik a részüket, mint az orvosok, függetlenül attól, hogy irányukba az érintettek nagy bizalommal vannak.
Megbeszélés
A kórházaknak és klinikáknak több lelki segítőt – pl. pszichológust, mentálhigiénés szakembert és önkéntest - kellene foglalkoztatni, hogy e nehéz időszakot minél gyorsabban és könnyebben dolgozhassák fel a betegek.