POLIETILÉN ÚJRAHASZNOSÍTÁSA Művészeti és Művészettudományi

35 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Design 1. Tagozat.

POLIETILÉN ÚJRAHASZNOSÍTÁSA


Helyezés: 3

Hallgató: Tsur Dorina Rita
Szak: Divat-és Textiltervezés, Képzés típusa: ma, Intézmény: Budapesti Metropolitan Egyetem, Kar: Művészeti és Kreatívipari Kar

Témavazető: Prof. Dr. Baráth Hajnal - Habilitált egyetemi tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar


Pályamunkám az újrahasznosítás szelleme és formaalkotási lehetőségek köré épül.
A fóliacsomagolások élettartama használat szempontjából igen rövid, míg lebomlásához hosszú évszázadokra van szükség. Újrahasznosításuk nehézkes, ugyanis eltömíti a gépeket, így többségük szemétlerakóba, égetőbe kerül, tovább károsítva ezzel a környezetet. Célom az anyag körforgásba való visszaemelése, élettartamának növelés funkcionális tárgyakon keresztül.
Munkáim során a polietilén hulladékokat manipulálom hőpréssel, hőlégfúvóval, vasalóval; így teremtve újabb alapanyagokat. A skála tulajdonságát tekintve a létrehozott anyagoknak a különböző olvasztási metódusok révén, egészen a vékony- hajlékonytól a vastag-merevig bővíthetőek. A vizuális megjelenés fokozása érdekében színes szemetes-, újrahasznosított zsákokat használok, valamint egyéb újrahasznosításra alkalmas anyagokat vonok be az alapanyag létrehozásába.
Különböző tárolókat hoztam létre eltérő kivitelezési megoldásokkal. Az egyes daraboknál igyekeztem olyan felületeket, anyagminőségeket kiválasztani a már meglévő alapokból, melyek a tárgy funkcionalitását erősítik. A kapott felületek könnyen újraformázhatóak, varrhatóak, emellett vízállóak és könnyűek.
Egyes hordozók kialakításánál nem szabásmintát alkalmaztam, hanem egy előre méretre vágott formára vasaltam a fólia rétegeket. Ezzel a technikával szinte bármilyen térbeli forma kialakítható varrás nélkül.
Pályamunkám anyag innovációra és ennek felhasználási területeire, a funkcionális tárgyak felhasználási körére épül a polietilén újrahasznosításának szellemében. A jövőben további anyagminőségeket, formai megoldásokat, felhasználási területeket szeretnék felfedezni a PE műanyagok újrahasznosításán keresztül.