Hogyan TDK-zz?

1. témaválasztás

Van olyan téma, tudományterület, ami különösen érdekel? Amiben szívesen elmélyülnél, szívesen kutatnád? Válassz egy olyan témát, ami nemcsak érdekel, és szívesen körbejárnád, de az arról készült kutatásodat örömmel bemutatnád másoknak. Ha nincs saját ötleted, de szívesen kutatnál, nézz körbe az egyetemen: milyen TDK-műhelyek, csoportok működnek, akik segíthetnek a választásban.

2. témavezető választás

Ha megvan a témád, derítsd ki, hogy melyik oktató vagy kutató tudna segíteni a pályamunkád megírásában. Van, aki fordítva választ – először egy szimpatikus mentort kér fel, aki inspirálja, akivel jól tud együtt dolgozni, majd az ő hatására választ magának kutatási témát.

3. kutatás

Ez a TDK lényege. Több vagy, ha kutatsz, felfedezel és kételkedsz. Tudj meg mindent a témádról, ásd bele magad, igazold a hipotézised, vagy derítsd ki, hogy téves elképzeléssel indultál el. Végezz saját kutatást, ami még senkinek nem jutott eszébe vagy amivel mások elméleteit támasztod alá.

4. pályamunka megírása

A pályamunka megírása egy hosszabb folyamat. A pályamunka általában egy 20-50 oldalas publikáció, amely tartalmazza a kutatási eredményeket és módszereket. Érdemes úgy nekikezdened, hogy előtte elolvasod az OTDK-n megpályázni kívánt szekció pályamunkáinak tartalmi és formai követelményeit http://otdt.hu/szekcio-felhivasok

5. jelentkezés az intézményi TDK-ra

Intézményi vagy kari tudományos diákköri konferenciát minden magyarországi felsőoktatási intézményben tartanak félévente vagy évente. Az egyetemeden tartott TDK konferenciákról és a jelentkezésről a TDT-felelősöd tud tájékoztatást adni, őt itt találod: http://otdt.hu/intezmenyeknek/tdt-felelos

6. részvétel az intézményi TDK-n

Ez nagyon izgalmas esemény: végre előadhatod a pályamunkádat és meghallgathatod, hogy a többi hallgató meddig jutott el a saját kutatásában. A zsűritagok, oktatók/kutatók véleményt mondanak, pontoznak és tanácsokat adnak, hogyan haladj tovább a kutatásoddal. Két lehetőség van: 1. Ha nem javasolják részvételedet az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, akkor lépj vissza a 3-as vagy 4-es mezőre, érdemes tovább dolgoznod a kutatásodon, hogy a következő intézményi TDK-n felkészültebben indulhass. 2. Ha a pályamunkádat javasolják OTDK részvételre, akkor HURRÁ – tovább léphetsz a következő mezőre!

7. OTDK regisztráció

Ahhoz, hogy benevezhess az OTDK-ra, regisztrálnod kell az OTDT online rendszerben: https://online.otdk.hu/ Az intézményed a TDK-konferencia után megadja nekünk az e-mail címedet, ahova küldünk neked egy linket és a belépési adataidat.

8. pályamunka feltöltése és a szekció kiválasztása

Az intézményi TDK-t követően töltsd fel az online rendszerbe a pályamunkád és válaszd ki a 16 tudományterületi szekció közül azt a szekciót, ahova szerinted a legjobban illik. Ezt optimális esetben persze már a négyes pontnál megtetted, és a kiválasztott szekció előírásainak megfelelően készítetted el a pályamunkádat, amit így most nem kell átformáznod, lerövidítened stb.

9. nevezés az OTDK-ra

Nevezni csak az tud, aki részt vett az intézményi TDK-n és javasolták továbbjutásra és időben feltöltötte a pályamunkáját az online rendszerbe. A nevezési időszak minden páros év szeptemberétől az adott szekció nevezési határidejéig tart. A szekciók nevezési határidejét itt találod: http://otdt.hu/aktualis-otdk A nevezés menetéről pedig a szekciód felhívásában találsz részletes leírást: http://otdt.hu/szekcio-felhivasok

10. részvétel az OTDK-n

Ha már idáig eljutottál, biztosan tudod, hogy a jelentkezésedet és a részvételedet a szekciód honlapja és Facebook oldala is segíti, ott minden infót megtalálsz. Megszívlelendő tanács: ha már ott vagy az OTDK-n, érdemes a konferencia 2-3 napján végig jelen lenni. Meghallgatni a társaid előadásait, ismerkedni a tagozati üléseken, a lazulós programokon. Igazából ez a legjobb része az OTDK-nak!