5. alkalommal rendezték meg a Romániai Felsőoktatási Tehetséggondozási Fórumot


Az 5. Romániai Felsőoktatási Tehetséggondozó Fórumnak Kolozsváron 2023. június 9-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Sapientia EMTE) adott otthont. Az intézmény Tehetséggondozási és Diákköri Tanácsa (Sapientia EMTE ETDT) a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Tanáccsal (OTDT), és a budapesti Sapientia Hungariae Alapítvány által gondozott Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programmal együttműködve valósította meg a rendezvényt, a Nemzeti Tehetség Program anyagi támogatásával.

A kétévenkénti Fórumot 2015-ben a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet (KPTI), 2017-ben a Sapientia EMTE, 2019-ben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), 2021-ben (online) a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) szervezte.

Az idei Fórumon  összesen 43 fő vett részt, a következő 16 szervezet képviseletében: BBTE 7 fő; Kolozsvári Műszaki Egyetem (KME) 1 fő; KPTI 3 fő; Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) 1 fő; PKE 3 fő; Erdélyi Múzeum-Egyesület 1 fő; Mathias Corvinus Collegium 1 fő; Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) 3 fő; Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) 3 fő; Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) 1 fő; Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) 2 fő; Sapientia EMTE 10 fő; Sapientia EMTE Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat (KHÖK) 1 fő; Partiumi Keresztény Egyetem Hallgatói Önkormányzata (PKE HÖK) 1 fő; OTDT 2 fő; HTDK 3 fő.

A megnyitón Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora, Weiszburg Tamás, az OTDT elnöke, valamint Andacs Zsolt Levente, az OMDSZ elnöke köszöntötték a felsőoktatási intézmények és diákszervezetek képviselőit. Az esemény folytatásaként Weiszburg Tamás a 36. OTDK romániai tapasztalatairól tartott összefoglaló prezentációt.

Az első plenáris ülés során a résztvevő romániai intézmények képviselői bemutatták az elmúlt két évben végzett tehetséggondozással kapcsolatos tevékenységeiket, tartalmi és szervezeti fejlesztéseiket. Beszámolót tartott a BBTE képviseletében Soós Anna rektorhelyettes, a Sapientia EMTE képviseletében Balog Adalbert rektorhelyettes, a PKE képviseletében Székedi Levente tanszékvezető és Csomos Csilla-Éva a PKE HÖK képviselője, a KPTI képviseletében Balogh Csaba rektorhelyettes, a KME képviseletében Puskás Attila docens és a MOGYTTE képviseletében Szilágyi Tibor egyetemi tanár.

Ezt követően az OTDK-ra delegáló konferenciák szervezési és tartalmi tapasztalatait osztotta meg a KMDSZ (Reál- és Humántudományi ETDK) képviseletében Hatos Attila KMDSZ elnök, a MMDSZ (Orvostudományi ETDK) képviseletében Varga László MMDSZ elnök és a TMD (Műszaki ETDK) képviseletében Nagy Kincső TMD alelnök.

A második plenáris ülés keretében, Gloviczki Zoltán OTDT alelnök moderálása mellett a "Mi a jövő: Merre tovább HTDK és romániai TDK?" témakört vitatták meg a résztvevők. A műhelybeszélgetés lehetőséget adott a tehetséggondozással foglalkozó intézmények és diákszervezetek képviselőinek arra, hogy megosszák a legutóbbi két év tapasztalatait, megfogalmazzák az aktuális kérdéseket és együtt gondolkodjanak a TDK munka jövőbeli fejlesztési irányairól.

A 6. Romániai Felsőoktatási Tehetséggondozó Fórum szervező gazdája 2025-ben a Partiumi Keresztény Egyetem lesz.