Áprilisban rendezik a jövő tudósainak idei legnagyobb hazai seregszemléjét


Budapest, 2023. március – 2023. április 3-án veszi kezdetét a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amit az Országos Tudományos Diákköri Tanács 16 tudományterületi szekcióban bonyolít le hazai és határon túli felsőoktatási intézményekkel együttműködve. A nagyszabású rendezvénysorozaton több mint 5000 hallgató mutatja be pályamunkáját 11 városban 540 tagozati zsűrinek.

Az Állam- és Jogtudományi Szekció rendezvényeivel 2023. április 3-án Győrben, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán megkezdődik a hazai felsőoktatási tehetséggondozás idei legnagyobb és legrangosabb seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (36. OTDK). A jövő tudósai számára 16 nagy tudományterületi szekcióban megmérettetési lehetőséget kínáló OTDK ez évi programjain több mint 5000 tehetséges hallgató mutathatja be pályamunkáját 11 városban 540 tagozati zsűri előtt. A kutatási eredményeiket ismertető tudósjelöltek 2134 intézményi tudományos diákköri konferencián nyerték el az OTDK-n való indulás jogát. Munkájukat több mint 6000 témavezető segítette. A grandiózus konferenciasorozat 2023. április 27-én zárul Szekszárdon, a Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekció programját rendező Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

A 36. OTDK-n az elmúlt időszak gyakorlatának megfelelően jelentős számban vesznek részt határon túli felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók és kiemelkedő eredményeket elért középiskolai tanulók is. A Roska Tamás Tudományos Előadás keretében pedig szekciónként egy-egy olyan doktorjelölt vagy fiatal doktor színesíti az előadók palettáját, aki a kutatói életpályán a graduális képzést követő időszak tudományos eredményeinek bemutatásával népszerűsíti a kutatói életpályát. Az OTDK-n bemutatkozó hallgatók teljesítményének értékelése a hagyományoknak megfelelően zajlik: a legjobb pályamunkák I., II. és III. helyezések valamelyikében részesülhetnek.  Az OTDK szekcióüléseit követően az első helyezettek közül 50-en Pro Scientia Aranyéremet, míg az intézmények által jelölt, tartósan kiemelkedő tehetséggondozó munkát végző oktatók közül 58-an Mestertanár Aranyérmet nyerhetnek el. 

Az OTDK-n való részvétel lehetőség az egyetemisták és főiskolások számára a bemutatkozásra, a fejlődésre, a visszajelzésre és a kapcsolatépítésre. Az egyetlen alkalom, amikor a különböző felsőoktatási intézményekben tanuló, hasonló érdeklődésű, kiváló eredményeket elért fiatalok szervezett keretek között találkoznak egymással, megismerik és megvitatják egymás munkáját elismert szakemberek közreműködésével. Ezért is fontos fejlemény, hogy 2023-ra mind jogszabályi, mind költségvetési téren megteremtődtek az Országos Tudományos Diákköri Tanács önálló működéséhez szükséges feltételek. 

A 36. OTDK programjainak főtámogatója a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Ugyancsak főtámogatóként járul hozzá az idei konferenciasorozat sikeréhez a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is azzal, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium közreműködésével – külön menetjegy megváltása nélkül – 2. kocsiosztályon díjmentes vasúti utazást biztosítanak a 36. OTDK résztvevőinek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pedig az OTDK-val kapcsolatos digitális kommunikációs tevékenység jövőbeni megújításához nyújt jelentős pénzügyi segítséget. 

Mint az OTDT elnöke, Prof. Dr. Weiszburg Tamás mondta: „A TDK a hazai felsőoktatás legfőbb belső, már ma is meglévő, élő erőforrása, ami lehetővé teszi, hogy optimálisan használhassuk fel a reménybeli, bővülő külső erőforrásokat is.”

A 36. OTDK előkészítésével kapcsolatos központi feladatok ellátására a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium 20.000.000 Ft támogatást biztosított 2022. július 1. és 2023. június 30. között.