SZTNH - OTDT együttműködés a tehetséges fiatal kutatók szellemi tulajdonnal kapcsolatos tudatosságának fejlesztésére


Kutató egyetemisták – szellemi tulajdon – tudatosság

SZTNH - OTDT együttműködés a tehetséges fiatal kutatók szellemi tulajdonnal kapcsolatos tudatosságának fejlesztésére

 

A 2023 tavaszán lezajlott 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) mintegy négy és fél ezer alap- és alkalmazott kutatási eredményt mutattak be hazai és Kárpát-medencei egyetemisták.

A kétévenkénti OTDK értékelése, zárása mindig jó alkalom a tudományos diákköri mozgalom (TDK) hagyományos támogatóival való párbeszédre. 

Ebben a szellemben találkozott a napokban Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke és Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke. A jó hangulatú, konstruktív megbeszélésen a résztvevők áttekintették az SZTNH és az OTDT eddigi együttműködésének tapasztalatait és egyeztettek azok bővítési lehetőségeiről.

Az SZTNH célkitűzése a szellemi tulajdonnal, elsősorban az iparjogvédelemmel kapcsolatos tudatosság fejlesztése, amiben a TDK-s és OTDK-s fiatalokra,  a jövő kutatóira és gyakorlati szakembereire is számítanak. Fontos kérdés a szerzői jogokkal kapcsolatos tudás bővítése is, amit különösen aktuálissá tesz a mesterséges intelligencia megjelenése. Az ezekben a kérdésekben történő közös munka hosszú távon jelentősen hozzájárulhat a Neumann János Program célkitűzéseihez, különösen a tudományos eredmények gyakorlati hasznosításához.

Az OTDT fő feladata a tudományos diákköri tevékenységet végző hallgatók és oktatók munkájának segítése, továbbá a 16 tudományterületi szekcióban megrendezett OTDK lebonyolítása. Az OTDT elkötelezett ezen feladatai, ezáltal a TDK és az OTDK fejlesztése iránt. Ennek keretében folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel hozzájárulhat a tehetséges fiatalok tudományos kutatásokhoz kapcsolódó ismereteinek bővítéséhez, beleértve ebbe a szellemi tulajdon egyre inkább felértékelődő védelmét  és hasznosítását is.

Az egyeztetésen feltárt lehetőségek mentén a közös munka ősszel folytatódik tovább, amikor már a konkrét jövőbeni feladatok rögzítésére és azok együttműködési megállapodásba foglalására fog sor kerülni.

OTDT, 2023. augusztus