Honoris Causa Pro Scientia Aranyérem

Honoris Causa Pro Scientia Aranyérem

„Ez az Országos Tudományos Diákköri Tanács legnagyobb elismerése azoknak, akik életükkel, munkásságukkal példázzák azt, hogyan kell és lehet az ifjúságot, az arra rátermett fiatal tudósokat segíteni, a diáktudósok és mestereik elismerését pártolni, támogatni."

(Prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke, 2001. november 6., Magyar Tudományos Akadémia)

 

Az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákat követően alkalmanként legfeljebb 3 Honoris Causa Pro Scientia Aranyérmet adományozhat az Országos Tudományos Diákköri Tanács azoknak a kiemelkedő iskolateremtő professzoroknak, kutatóknak, közéleti személyiségeknek, akik példamutatóan segítették a magyar felsőoktatás műhelyeiben folyó diáktudományos munkát, továbbá sokat tettek a hallgatók, valamint az őket segítő, velük együttműködő oktatók, kutatók társadalmi és szakmai elismerése érdekében.

Az OTDT Elnöksége előterjesztésben tesz javaslatot a Tanács felé a jelöltekre. A Tanács titkos szavazással ítéli oda kétévente a természettudomány, a társadalomtudomány és a közéleti személyiségek körében a Honoris Causa Pro Scientia Aranyérmet.

A kitüntetést az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke az aktuális OTDK ünnepélyes záró ülésén adja át hagyományosan a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A kitüntetésben részesülők az Aranyérmet díszdobozban elhelyezve veszik át, amelyhez egy kisméretű, az érem főmotívumát tartalmazó, aranyozott-tűz­zo­mánc kitűző, továbbá az érem odaítéléséről szóló, díszmappában elhelyezett oklevél tartozik.