Máriás Antal Emlékérem

MÁRIÁS ANTAL

(1925-2001)

 

A bizottság 2001. júniusi ülésén helye már üresen maradt váratlanul bekövetkezett halála miatt.

Dr. Máriás Antal professor emeritus szinte élete utolsó napjáig a tudományos diákköri mozgalom egyik legkiemelkedőbb, legnagyobb egyénisége volt. Korábbi egyéb megbízatásai, feladatai mellett tagja volt az Országos Tudományos Diákköri Tanácsnak, a Tanács Ügyvezető Elnökségének és a Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottságnak, elnöke volt a Pro Scientia Alapítvány Kuratóriumának.

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 2001. szeptember 24-i ülésén

Máriás Antal Emlékérmet

alapított a neves és fáradhatatlan TDK vezető professzor tiszteletére és emlékére. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács a Máriás Antal Emlékérmet kétévenként, az országos konferenciák évében a nagy iskolateremtő szenior mesterek, köztük mindig egy közgazdász részére adományozza.

Az ezüstérem Bognár György éremművész alkotása, amelyre Máriás Antal arcát rajzolta, továbbá a következő mondat olvasható az érmen: „Ifjú szívekben élek…". Díszdobozban elhelyezve, névre szóló érmek kerülnek átadásra, a kitüntetésben részesülő személy neve az ezüstéremre van gravírozva. Az érmet és az odaítélésről szóló, díszmappában elhelyezett oklevelet az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke adja át a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencia záró ünnepi ülésén, amelynek helyszíne hagyományosan a Magyar Tudományos Akadémia Díszterme.

 

Máriás Antal Emlékéremmel kitüntetettek névsora 2001-2023