OTDT TDK Prezentációs Díj

 

OTDT TDK Prezentációs Díj

 

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács céljai között szerepel a tudományos ismeretterjesztés bázisának növelése mellett a tudományos diákköri munka széles körű megismertetése. Ennek jegyében 2009-től az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) meghirdetésében – a Mindentudás Egyetemével korábban közösen meghirdetett díj hagyományaira építve – 3 db TDK Prezentációs Díj odaítélésére kerül sor az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) kiemelkedő előadást, valamint az ehhez kapcsolódó magas színvonalú prezentációt bemutató hallgatók számára.

A TDK Prezentációs Díj odaítélése kétfordulós versenyben történik. Az első fordulót az OTDK-n nyújtott teljesítmény adja, a második forduló meghívásos rendszerben a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett konferencia keretében valósul meg.

A TDK Prezentációs Díjra azok a résztvevők és prezentációik jelölhetők, akik a benyújtott és bemutatott pályamunka értékelésénél a szekció által meghatározott összpontszám legalább 90%-át elérik. A szekció főzsűrije felé a tagozati zsűrik elnökei tehetnek javaslatot. A főzsűri szakmai testülete terjeszti fel azt az egy prezentációt, amelynek előadója (előadói) a továbbiakban részt vehet (vehetnek) az odaítélési eljárás második fordulójában.

A tagozati előadások alkalmával a zsűrinek külön értékelőlapon kell minősíteni az arra érdemes résztvevők teljesítményét, különös tekintettel a prezentáció formájára, indokoltságára, szakmai megalapozottságára.

Az értékelés során 4 fő területet kell megítélni, ezek:

– előadói stílus;

– szemléltető eszközök használata, humán demonstráció;

– eredmények bemutatása;

– vitakészség, szakmai kompetencia, befogadó közeggel történő kommunikáció.

Az értékelés során – a fentieken túl – fontos szempont, hogy a magyar nyelvű tudományosság eredményeit is használja az előadó, valamint a magyar tudományos nyelvhasználat kerüljön előtérbe. Ezen túlmenően szükséges értékelni azt is, hogy a tudományos ismeretterjesztés kritériumainak milyen szinten felel meg az előadás. A dolgozat nyilvánvaló szakmai eredményeit sikeresen tudja-e prezentálni az előadó úgy, hogy az a szakterületen nem jártas közönség számára is érthető legyen.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia 16 szekciója tehát összesen 16 pályamunka prezentációját jelölheti TDK Prezentációs Díj elnyerésére.

Az OTDT TDK Prezentációs Díj-verseny során a hallgatók 10 perces előadást tartanak az OTDK-n bemutatott dolgozatukból, valamint bemutatják az ehhez kapcsolódó prezentációt. Ezt 5 perces vita követi, amikor a zsűri tagjai kérdezhetnek az előadótól az elhangzottakkal kapcsolatban, illetve tanácsokkal látják el a hallgatókat tudományos eredményeik kommunikálásának módját illetően. A közönség soraiban ülők is bekapcsolódhatnak, és számos kérdést intézhetnek az előadókhoz.

Minden előadó részvételi oklevelet kap, a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt három prezentáció előadói pedig helyezési oklevélben részesülnek, továbbá átvehetik az OTDT Emléktárgyat.