Dr. Weiszburg Tamás

Dr. Weiszburg Tamás

„Tudjuk, hogy az országos szinten szervezett diákkutatás hét évtizedes kultúrájával nagyon komoly értéket őrzünk a magyarországi egyetemeken. A tudományos diákkör (TDK) a hazai felsőoktatás nemzetközi versenyképességének legfőbb belső, már ma is meglévő, élő erőforrása. 

Szinte minden magyar egyetemen, karon vannak világszínvonalú TDK vezető oktatók. Egy ilyen műhelyben a diák sokszor jobb helyzetben van a kutatási fejlődésben – még kísérletes szakterületeken is! –, mintha „átlagdiákként” járna a rangsorokban akár több száz hellyel előbbre álló egyetemre külföldön. 

A nehézséget a továbbtanulási döntés előtt álló érettségizőnek az jelenti, hogy ezek a műhelyek beágyazódnak az „átlagos” egyetembe, nem jelennek meg a felvételi tájékoztatókban. 

De van megoldás: ki kell próbálni a kutatást már középiskolásként, lehet csatlakozni az egyetemek TDK közösségeihez. Minden évben pályázatok is nyílnak erre a célra. 

Mielőtt eldöntöd, hogy érettségi után azonnal külföldre mész tanulni, próbáld ki a hazai lehetőségeket. Minél tehetségesebb vagy, annál jobban megéri!