Szorzat alakú bázis-inverz előállításának korszerű technikái Informatika Tudományi

31 OTDK, Informatika Tudományi Szekció, Számítástudomány - Algoritmusok Tagozat.

Szorzat alakú bázis-inverz előállításának korszerű technikái


Hallgató: Tar Péter
Szak: Mérnök informatikus, Képzés típusa: msc, Intézmény: Pannon Egyetem, Kar: Műszaki Informatikai Kar

Témavazető: Dr. Maros István - Professor Emeritus, Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar


A gyakorlatban számos rendszermodellezési és optimalizálási technika létezik, amelyek alapjai lineáris programozási feladatok megoldására vezethetők vissza. A szimplex eljárás nagyméretű feladatok megoldására alkalmas, azonban annak hatékonysága nagymértékben függ a legkorszerűbb algoritmikusváltozatok és implementációs technikák használatától.

A piacon több szimplex alapú optimalizáló keretrendszer is található, azonban mindegyik rendelkezik valamiféle hiányossággal. Ilyen lehet, hogy külső függvénykönyvtárként nem használható, nem rendelkezik grafikus felülettel, nehézkesen konfigurálható, és talán a legfontosabb, hogy kutatási, továbbfejlesztési célra nem használható. Ezt a forráskód tömörsége, vagy a modularitás hiánya okozza.

Munkám során egy új fejlesztésű szimplex módszeren alapuló optimalizáló keretrendszer fejlesztésében vettem részt. A rendszer moduláris felépítéséből adódóan egy jól körülhatárolható modullal, a szorzat alakú bázis-inverz korszerű megvalósításával foglalkoztam. A helyes és hatékony működés érdekében áttekintettem a szimplex módszertant, különös hangsúlyt fektetve az invertáló modult használó részekre. Megvizsgáltam, hogy milyen tervezési és implementációs kérdéseket kell megoldanom a rendszerkövetelményeket kielégítő megvalósításhoz. A szorzat alakú bázis-inverz előállítását megvalósítottam, különböző algoritmikus változatok között paraméteres váltási lehetőségek biztosításával. Az invertáló algoritmusok helyességét tesztek segítségével ellenőriztem, valamint a modult integráltam a megoldó rendszerbe. Az invertálás hatékonyságáról a netlib feladatokon méréseket és összehasonlításokat végeztem.