Folytatódik az arany diadalmenete? Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Világgazdaság, globalizáció - Világgazdasági problémák Tagozat.

Folytatódik az arany diadalmenete?


Hallgató: Ecker Dóra Natália
Szak: gazdálkodás és menedzsment német nyelven, Képzés típusa: ba, Intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem, Kar: Közgazdaságtudományi Kar

Témavazető: Dr. Czeglédy Tamás PhD - egyetemi adjunktus, Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar


A dolgozatom bevezetőjében megfogalmazott célkitűzés az volt, hogy az arany történetét vizsgálva átláthatóbbá tegyem a jelenkori folyamatokat, melyek ezt a nemesfémet érintik, illetve, hogy ezáltal megjósolhatóbbá tegyem az aranypiac jövőjét. Az alapkérdésre, miszerint az arany örök érték maradhat-e, igennel feleltem a források tanulmányozása után, hiszen egyedülállóan előnyös tulajdonságai folytán az ókortól kezdve szerepet játszott a gazdasági életben, és ez több évezred múltán 2011-ben még mindig így van.

Számos magyar és idegen nyelvű könyvet, folyóiratcikket elolvastam, elektronikus forrásokat is felhasználtam, hogy minél több megbízható információhoz jussak dolgozatom témájában. A primer kutatás által szerzett adatokat feldolgoztam, ezek szintézise és a belőlük levont következtetések adják dolgozatom alapját.

Az arany pénzügyi szerepe a XIX. század második felében és a XX. század elején volt a leghangsúlyosabb, amikor az aranystandard-rendszerben a fejlett országok gazdasági rendszereinek bázisát képezte. Az 1929-33-as gazdasági világválság azonban egyértelműen jelezte, hogy az addigi világgazdasági rendszer tarthatatlanná vált. A II. világháború után a tőkésállamok egy új pénzügyi rendszert dolgoztak ki. Az aranydeviza-rendszer már nem tisztán aranyalapú volt, nagy szerephez jutott a dollár is. A rögzített aranyár eltörlése után az arany már nem a pénzügyi rendszerek stabilitását volt hivatott biztosítani, teret adtak az aranyárfolyammal történő spekulációnak.

Az arany jelenét elemezve dolgozatomban a hangsúlyt a befektetési aranyra helyeztem. Igaz, hogy ez az aranykeresletnek csupán megközelítőleg egyharmadát teszi ki, mégis ez az aranyárat leginkább befolyásoló tényező. Az arany kereslete egyéb célokra viszonylag állandó, kínálati oldala pedig rugalmatlan. Az arany mint befektetés iránti érdeklődés a XXI. században csúcsosodott ki, a folyamatot az újabb súlyos gazdasági válság nagyban segítette. Napjainkban továbbra is keresett az arany, árfolyama ugyan hektikus, de az utóbbi tíz évre visszatekintve az aranyárat illetően emelkedő trend rajzolódik ki.

Az új évezred gazdasági nehézségei közepette az áhított stabilitás érdekében egyes országokban még az is felvetődött, hogy újra pénzügyi szerepet kaphat, akár fizetőeszközként is funkcionálhatna. Ezek az elképzelések még csak elszigetelten, nem széles körben valósultak meg, mindenesetre számomra azt jelzik, hogy az arany szerepe nemzetközileg továbbra is stratégiai kérdés marad.