A rövidtávú diszparitás memória pszichofizikai vizsgálata Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Elméleti orvostudományok - Élettan, kórélettan III. Tagozat.

A rövidtávú diszparitás memória pszichofizikai vizsgálata


Különdíj: t

Hallgatók: Hamvas Imola
Szak: Általános Orvostudományi Szak, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar,
Kovács Balázs
Szak: Általános Orvostudományi Szak, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Cziger-Nemes Vanda - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ,
Dr. Jandó Gábor - egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: A rövidtávú vizuális emlékezetben (RTVE) a tárolt információ könnyen hozzáférhető, ugyanakkor az idő előrehaladtával veszít a pontosságából, külső ingerekkel könnyen megzavarható. A mélységérzékelés a tárgyak térbeli helyzetének, egymáshoz való viszonyának meghatározásában játszik szerepet. Egy objektumot a térben a fixációs sík előtt vagy mögött érzékelve, keresztezett és keresztezetlen retinális diszparitásról beszélhetünk. Kutatásunkban a rövidtávú diszparitás memória folyamatait térképeztük fel pszichofizikai módszerekkel.

Módszerek: A vizsgálatban 7 ép térlátású személy vett részt. Ingerként polarizált 3D LED monitoron megjelenített véletlen pont sztereogram négyzeteket (DRDS) alkalmaztunk, késleltetett diszkriminációs paradigmában. Különböző diszparitású referencia ingereket és 7 tesztingert vetítettünk random sorrendben. A két inger közötti 1s, 2s és 4s-os interstimulus intervallumok (ISI), illetve a keresztezett és keresztezetlen diszparitások blokkonként változtak. A 4s ISI blokkokban zavaró, ún. maszk ingereket is alkalmaztunk. A vizsgálat során a résztvevőknek meg kellett állapítaniuk, hogy a tesztinger a referencia ingerhez viszonyítva közelebb, vagy távolabb helyezkedett-e el.

Eredmények: A teljesítmény csökkent az ISI növekedésével, ami a referenciához képest alacsonyabb diszparitás tartományban kifejezettebb volt. Keresztezett diszparitás esetén a tárolási idő hatása kevésbé érvényesült. A 4s ISI-hez képest a maszk tovább rontotta a teljesítményt és ez a hatás keresztezetlen diszparitások esetében erősebb volt.

Következtetés: Előzetes adataink alapján a RTVE folyamataiban a diszparitás információ a tárolás során, illetve zavaró ingerek alkalmazásakor veszít a pontosságából. Az eredmények alapján eltérő mechanizmusok feltételezhetőek az alacsonyabb illetve a magasabb diszparitás tartományokban, illetve keresztezett és keresztezetlen diszparitások esetében. A jelen pszichofizikai vizsgálat alkalmas lehet a memóriazavarok korai, nagy érzékenységű mérésére, melyhez referenciaként felhasználhatóak az itt vizsgált egészséges alanyok teljesítménymutatói.