Az Olaparibbal kezelt HeLa sejtekben végbemenő molekuláris biológiai változások Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Elméleti orvostudományok - Kísérletes onkológia, jelátvitel Tagozat.

Az Olaparibbal kezelt HeLa sejtekben végbemenő molekuláris biológiai változások


Különdíj: t

Hallgatók: Homoki Orsolya
Szak: általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar,
Kremzner Noémi (első szerző)
Szak: általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Kovács Krisztina - egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ,
Dr. Vass Réka - PhD hallgató, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: Az Olaparib a poly(ADP-ribóz)polimeráz (PARP) enzim gátlószere, mely daganatterápiában használatos. A PARP enzimcsalád tagjai számos sejtszinten végbemenő folyamatban vesznek részt, mint a programozott sejthalál és a DNS repair, így érintettek a daganatos sejtek működésében. Munkánk során sugárérzékenyítő hatású szereket vizsgálunk nőgyógyászati tumor modellekben, hiszen a sugárkezelés gyakran képezi részét a daganatterápiának, évente több millió embert érint világszerte. Kutatócsoportunk, az Olaparib hatását cervix carcinoma sejtvonalon, jelen tanulmányban a pro- és antiapoptotikus útvonalak ismert elemeit vizsgáltuk Olaparib kezelés és besugárzás és ezen két kezelés kombinációja után.

Módszerek: Tanulmányoztuk a sejtek életképességét 2Gy besugárzás és Olaparib kezelés után, valamint a kombinált kezelés hatását különböző koncentrációkban (10uM, 8uM, 2uM, 1uM ) MTT teszttel 24, 48 72 óra elteltével. Ezután “Human Phospho-Kinase Antibody Array Kit” segítségével detektáltuk a pro-és antiapoptotikus faktorok expresszióját (Akt, JNK, GSK és RSK elemei). A későbbiekben ezeknek a faktoroknak az expresszióját Western blot technikával is megvizsgáltuk.

Eredmények: A sejtvonalak életképességében bekövetkező szignifikáns (p<0,05) csökkenést detektáltunk 10uM és 8uM Olaparib kezelés után MTT teszttel. A legjelentősebb változásokat 72 órás kezelés után rögzítettük, ezért a későbbiekben ezt az időt alkalmaztuk az előkezelésnél. A besugárzás szintén csökkent (p<0,05) sejttúlélést okozott. Az Akt1/2/3 expressziója szignifikánsan csökkent a besugárzás, az Olaparib kezelés és kombinált kezelés (72h Olaparib kezelést követő besugárzás) hatására. Hasonlóan a c-JUN, JNK1/2/3, RSK és GSK expressziója is csökkent 2Gy irradiáció, PARP-gátló és ezek kombinációjának hatására. Ezek az eredmények Western blot vizsgálattal lettek alátámasztva.

Következtetés: Az Olaparib kezelés csökkentette a JNK1/2/3, Akt1/2/3, RSK, és GSK expresszióját, ezek a faktorok különböző, jóváhagyott onkológiai protokollok célpontjai. Az eredményeink alapján az Olaparib növelte az irradiáció hatékonyságát cervix carcinoma sejtvonalon.

Támogatás: „ Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-18-3-I. kódszámú Új Nemzeti Kíválóság Programjának támogatásával készült”.