Alacsony energiájú lézer ortodonciai fogmozgatás során fellépő diszkomfort és fájdalomérzékelésre gyakorolt hatásának vizsgálata Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Fogorvostudományok III. Tagozat.

Alacsony energiájú lézer ortodonciai fogmozgatás során fellépő diszkomfort és fájdalomérzékelésre gyakorolt hatásának vizsgálata


Hallgató: Németh Kristóf György
Szak: Fogorvos szak, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Frank Dorottya - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: A fogszabályozó kezelések leggyakoribb nem kívánt mellékhatása a diszkomfort és fájdalomérzet, melyek az esetek mintegy 100%-ában előfordulnak. Az alacsony energiájú lézereknek (LLL) számos kedvező biológiai hatása van, így széleskörben alkalmazzuk azokat az orvos- és fogorvostudományokban is (dentinérzékenység csökkentés, sebgyógyulás elősegítés, idegsérülésekkor a mechanikus szenzoros érzékelés javítása, gyulladáscsökkentés, implantátum behelyezést követő csontosodási folyamatok elősegítése, stb). Célunk, hogy megvizsgáljuk, az LLL milyen hatással van az ortodonciai fogmozgatás során fellépő diszkomfort és fájdalomérzékelésre.

Módszerek: A vizsgálatban split-mouth modelt alkalmaztuk. A vizsgálatba bevont önkéntesek (n=23) száját két oldalra bontottuk. Az egyik oldalt (fogak vesztibuláris és orális oldalán) lézerrel, a másikat pedig placebó készülékkel kezeltük 2-2 percig elasztikus szeparáló behelyezését követően (0 h, 1 h, 24 h). A fájdalom és diszkomfort érzet meghatározására vizuális analóg skálát használtunk.

Eredmények: A szeparálást követően közvetlen érzékelhető diszkomfort jelentkezett az alanyoknál, azonban még 1 h elteltével sem volt jelentős különbség a két oldal között. Később a fájdalom fokozódott, azonban a lézerrel kezelt oldalon alacsonyabb fájdalomérzetet regisztráltak a páciensek a behelyezést követő 6h-tól kezdve egészen a 3. nap végéig.

Következtetés: Eredményeink alapján elmondható, hogy az LLL kedvezően befolyásolja a fogszabályozó kezelések kapcsán fellépő diszkomfort és fájdalomérzékelést.