Gazdasági kender és különböző eljárással készített kivonatai kannabinoid-tartalmának meghatározása, a kivonás optimalizálása Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Gyógyszertudományok - Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia II. Tagozat.

Gazdasági kender és különböző eljárással készített kivonatai kannabinoid-tartalmának meghatározása, a kivonás optimalizálása


Hallgató: Tyukodi Levente
Szak: nincs, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Bencsik Tímea - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet ,
Dr. Kuzma Mónika - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Kar Igazságügyi Orvostani Intézet


Tyukodi Levente
Farmakognóziai Intézet

Gazdasági kender és különböző eljárással készített kivonatai kannabinoid-tartalmának meghatározása, a kivonás optimalizálása

BEVEZETÉS: A kender (Cannabis sativa) felhasználása több ezer éves múltra tekint vissza. A kannabinoidok fájdalomcsillapító hatása bizonyított, napjainkban is intenzív kutatás folyik gyógyászati alkalmazásaival kapcsolatban, azonban megítélése világszerte vitatott a marihuána és a hasis illegális terjesztése miatt. 2017 őszén egy kistermelő kereste fel a Farmakognóziai Intézetet egy együttműködés reményében. Fő kérdése az volt, hogy a főbb kannabinoidok milyen mennyiségben fordulnak elő az általa a növény leveléből és virágzatából készített kivonatban, illetve milyen otthonában is kivitelezhető kivonási módszereket érdemes alkalmaznia saját felhasználásra?
CÉL: Fő célunk az volt, hogy kifejlesszünk és optimalizáljunk egy egyszerű, nem laboratóriumi körülmények között is kivitelezhető és reprodukálható kivonási módszert, illetve a kivonatok vizsgálatára alkalmas HPLC módszert.
MÓDSZER: A következő kannabinoidokat vizsgáltuk: Δ9-THC-t, a növényben előforduló THC-A-t, a farmakológiai hatással bíró CBD-t, illetve CBN-t. Különböző etanol tartalmú kivonatokat készítettünk, vizsgáltuk az idő és a hőmérséklet hatását a kivonatok kannabinoid-tartalmára. Az alkoholos extraktumokat direkt injektálással és folyadék-folyadék extrakciót követően is vizsgáltuk, utóbbi esetben mefenaminsavat használtunk extrakciós standardként. A HPLC-analízist fordított fázisú Kinetex C18-as oszlopon, gradiens elúcióval hangyasav/víz/acetonitril eluenssel végeztük UV-detektálás mellett.
ÖSSZEFOGLALÁS: HPLC módszerünk segítségével lehetőségünk volt összehasonlítani az alkalmazott kivonási eljárások hatékonyságát és meghatározni az alkoholos kender kivonatokban a vizsgált kannabinoidok mennyiségét.
TÁVOLABBI CÉLOK: A közeljövőben vizsgálni szeretnénk különböző étkezési célra alkalmas olajok extrakciós hatásfokát, olajos kender kivonatok kannabinoid tartalmát.

Témavezetők: Dr. Bencsik Tímea egyetemi adjunktus, Dr. Kuzma Mónika egyetemi adjunktus