A nyelvi funkciók és a problémás internethasználat kapcsolata: fMRI kutatás Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Konzervatív orvostudományok - Neurológia, neurovaszkuláris medicina Tagozat.

A nyelvi funkciók és a problémás internethasználat kapcsolata: fMRI kutatás


Helyezés: 2

Hallgató: Szente Anna Tímea
Szak: Általános Orvostudományi Szak, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Prof. Dr. Janszky József - egyetemi tanár, klinikaigazgató, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ,
Darnai Gergely - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar


  A problémás internethasználat a viselkedési addikciók közé tartozik. Jellemző a kontroll elvesztése az internethasználat ideje felett, amely negatív hatással van az egyén életére és ez a mindennapi tevékenységeiben is megjelenik.
  Vizsgálataink célja a problémás internethasználat és a nyelvi funkciók károsodása közötti összefüggés kimutatása. A beszédképzésért felelős központok az agy beszéddomináns féltekéhez köthetők, ezen belül is elsősorban a kérgi területekhez. Tanulmányok alapján lehet következtetni a beszédközpontok károsodására addikció kapcsán, azonban ezt az összefüggést részletesen nem vizsgálták.
  59 jobbkezes, 18 és 30 év közötti egyetemista funkcionális MRI szűrése történt. A kontrollcsoport és a problémás internethasználók kiválasztása kérdőív alapján történt(PIUQ), amelynek fő szempontjai az internethasználat iránti sóvárgás, a mindennapi tevékenységek elhanyagolása és a kontroll elvesztése. A mérések során a beszédközpont vizsgálata verbális fluencia teszt segítségével történt. A résztvevőknek meghatározott kezdőbetűkkel kellett szavakat generálni magukban 30 másodperc alatt, amelyet egy 30 másodperces nyugalmi fázis követett, a ciklus hétszer ismétlődött. Az eredmények kiértékelése két módszerrel történt. A többszörös regresszió analízis segítségével vizsgálható a korreláció a PIUQ és az fMRI vizsgálat során mért aktivációs mintázat között. A független komponens analízissel ki lehet szűrni a szógenerálás során aktiválódott funkcionális hálózatok közül azokat, amelyek a kérdőívvel összefüggést mutatnak.
  A neurális hatékonyság modell alapján a tesztek arra utalnak, hogy problémás internethasználóknál a nyelvi funkciók károsodnak. Az eredményekből következtethetünk a kognitív kontroll károsodására, mert ez vizsgálható verbális fluencia teszttel is. Ez a funkciókárosodás a függőség más típusaiban is előfordul, mert a tüneteket, mint például a szorongás, sóvárgás, folyamatos szabályozás alatt kell tartani, a kontroll kapacitása pedig csökken.