A császármetszés és a gyermekkori asthma bronchiale összefüggése Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Konzervatív orvostudományok - Infektológia, pulmonológia Tagozat.

A császármetszés és a gyermekkori asthma bronchiale összefüggése


Hallgató: Farkas Gábor
Szak: Általános Orvos Szak, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Adonyi Mária - klinikai főorvos, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: Az asthma bronchiale egyike a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegségeknek. A XX. század második felétől prevalenciája egyre nő, köszönhetően a nyugati típusú életmód elterjedésének. Ugyanakkor megfigyelhető a császármetszés arányának növekedése is. Az asthma bronchiale és a császármetszés gyakoriságában tapasztalt hasonló növekedési tendencia felveti annak a lehetőségét, hogy a császármetszés is növelheti az asthma kialakulásának a rizikóját.
Kutatásunk során arra kerestük a választ, hogy a császármetszés valóban befolyásolja-e az asthma bronchiale későbbi kialakulását.
Betegek és módszerek: A 2009-2013 között született, jelenleg is a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika pulmonológiai gondozása alatt álló gyermekek kórtörténetét retrospektíven tanulmányoztuk. 124 asthmás gyermek adatait dolgoztuk fel. Vizsgáltuk a perinatális adatokat, ezen belül a születés módját, a családi és környezeti tényezőket, különös tekintettel az atópiás hajlamra. Statisztikai összefüggést kerestünk a születés módja és az asthma bronchiale kialakulása között, figyelembe véve az egyéb hajlamosító tényezőket is. Vizsgálataink során a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Pulmonológiai Gondozójának és PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatalis Intenzív Centrumának adataira támaszkodtunk.
Eredmények: A vizsgált időszakban született gyermekek 1%-a áll jelenleg is légúti gondozás alatt asthma bronchiale miatt a pécsi Gyermekgyógyászati Klinikán. A császármetszés gyakorisága átlagosan 34,4% volt. Vizsgálataink alapján a császármetszéssel született gyermekek között az asthma bronchiale szignifikánsan nagyobb arányban fordult elő (OR: 1,74; 95% CI: 1,22-2,48; p <0,05).
Következtetések: Az asthma bronchiale gyakorisága alapján kijelenthetjük: az asthma bronchiale népbetegség. Még kisszámú betegcsoport esetén is igazolódott a feltevésünk, hogy sectio caesarea útján történő születési mód esetén szignifikánsan nagyobb eséllyel alakult ki asthma bronchiale.