Differenciál pulzoxymetria, mint szűrővizsgálat a congenitalis vitiumok felismerésében Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Konzervatív orvostudományok - Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia I. Tagozat.

Differenciál pulzoxymetria, mint szűrővizsgálat a congenitalis vitiumok felismerésében


Helyezés: 1

Hallgató: Mátyás Laura Franziska
Szak: Általános Orvostudományi Szak, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Gyarmati Judit - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: A veleszületett rendellenességekkel összefüggő halálozások 20-40%-a valamilyen szívhibából adódik, a komplex vitiumok okozta halálozás 50%-a a megkésett diagnózissal függ össze. A felismerést nehezíti a gyakran tünetmentes postnatalis időszak és a születést követő korai hazaadás. A congenitalis vitiumok differenciál pulzoxymetriás újszülöttkori szűrővizsgálatára nemzetközi ajánlás áll rendelkezésre, de hazánkban a metodika nem szerepel a kötelező szűrővizsgálatok sorában.


Módszerek: A PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 2017. május 1. és augusztus 1. között 166 érett, jó állapotú újszülöttön végeztünk pulzoxymetriás méréseket a Masimo SET® Pulse Oximetry eszközzel nemzetközileg ajánlott protokoll szerint. Pozitívnak tekintettük a bármely végtagon mért 90% alatti szaturációs értéket, valamint háromszori 90-95% közötti eredményt vagy a két végtag közötti 3%-nál nagyobb különbséget. A mérési eredményeket összevetettük a klinikummal, elemeztük a szűrőmódszer érzékenységét, specificitását, valamint a vizsgálatok idő- és pénzügyi vonzatait.


Eredmények: A 166 újszülöttnél (225 mérés) két vitium igazolódott. A vizsgált populációban a módszer szenzitivitása 50%, specificitása 98%, pozitív prediktív értéke 33%, negatív prediktív értéke 99% volt, mely a nemzetközi irodalmi adatoknak megfelel. A technikai vagy szakmai okokból ismételt vizsgálatokat is figyelembe véve gyermekenként átlagosan 20 perces időigénnyel számolhatunk, a szenzor amortizációjából eredő költség nettó 120 Ft/mérés (160 Ft/gyermek). Eredményeinket a PTE Szülészeti Klinika múlt év betegforgalmi mutatóira extrapolálva a szűrővizsgálattal egy év alatt 17 vitiumos újszülött kerülhet kiszűrésre. A vizsgálat bevezetése egy szakápolónak napi 1,9 extra munkaórát, éves szinten nettó 273.600 Ft anyagi amortizációs költséget jelentene.


Megbeszélés: Eredményeink alátámasztják, hogy a differenciál pulzoxymetriás szűrővizsgálat egy egyszerű, non-invazív, költséghatékony módszer, melynek helye van az újszülöttkori szűrővizsgálatok sorában. Segítségével számos vitium még preklinikai stádiumban felismerhető.