A túlélés meghatározó tényezői szisztémás szklerózisban Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Konzervatív orvostudományok - Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet) IV. Tagozat.

A túlélés meghatározó tényezői szisztémás szklerózisban


Hallgató: Varga Zsuzsanna
Szak: Általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Faludi Réka - egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ,
Dr. Hajdu Máté - rezidens orvos, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


A szisztémás szklerózis (SSc) a bőr és a belső szervek kóros fibrózisához vezető, több szervrendszerben is tüneteket okozó autoimmun betegség ismeretlen etiológiával. Munkacsoportunk korábban modern echokardiográfiás módszerek segítségével a vizsgálta a szívüregek funkciójának szubklinikus károsodását ebben a kórképben. Jelen kutatásunk célja volt megvizsgálni az NT-proBNP, a hat perces séta teszt (6MWT) távolság, valamint számos echocardiographiás paraméterek prognosztikus szerepét ugyanebben a SSc-s populációban.

Betegek, módszerek: Kutatásunkba 80 SSc-s beteget vontunk be (57±13 év), akiknél 2014-15-ben 6MWT és NT-proBNP-szint mérés történt. Echocardiographiával a standard vizsgálatok mellett szöveti Doppler mérések történtek a mitralis és tricuspidális anuluson. Speckle tracking technikával bal kamrai globális longitudinális straint, valamint bal és jobb pitvari strain és stiffness értékeket határoztunk meg. Ugyanezzel a szoftverrel pitvari volumen értékeket is mértünk. Négyévnyi követési idő után vizsgáltuk meg a betegek túlélését, Cox regressziós egyenletek és ROC görbék segítségével.

Eredmények: A 3,7±0,8 év követési idő alatt 4 beteg halt meg. ROC analízis alapján az NT-proBNP >293 pg/ml (szenzitivitás=75%, specificitás=82,9%, AUC=0,816) és a 6MWT távolság < 330 m (szenzitivitás=75%, specificitás=78,4%, AUC=0,834) egyaránt az összhalálozás szignifikáns prediktorának bizonyult. A bal kamra és pitvar funkció paraméterei nem bizonyultak prediktív erejűnek. A jobb kamra és pitvar funkcióját jellemző paraméterek közül a jobb pitvari stiffness >0,156 (szenzitivitás=100%, specificitás=89,4%, AUC=0,947) bizonyult a halálozás legerősebb prediktorának

Összefoglalás: Az NT-proBNP és a 6MWT távolság prognosztikus szerepe jól ismert az irodalomban. A jobb pitvari stiffness fokozódása a terhelés hatására jelentkező intermittáló pulmonális nyomásemelkedés következményének tartható, ez magyarázhatja prognosztikus erejét SSc-s betegekben.