Az állóképességi sportok hatásai a bal kamrai diasztolés funkcióra és a jobb kamrai paraméterekre peripubertás korú sportolóknál Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Konzervatív orvostudományok - Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet) IV. Tagozat.

Az állóképességi sportok hatásai a bal kamrai diasztolés funkcióra és a jobb kamrai paraméterekre peripubertás korú sportolóknál


Hallgató: Horányi Anna Virág
Szak: általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Sárszegi Zsolt - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ,
Dr. Szabó Dóra - PhD hallgató, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: Számos kutatás vizsgálta a peripubertás korú sportolók echokardiográfiás paramétereit, különös tekintettel a bal kamrára. Meghatározták a bal kamrai normál értékeket, melyek eltérnek a felnőtt sportolókétól. Azonban kevés adat elérhető a diasztolés és jobb kamrai funkciókról.

Módszerek: Kutatásunk célja a peripubertás korú sportolók diasztolés és jobb kamrai paramétereinek vizsgálata, és eredményeink összevetése az irodalomban elérhető normál értékekkel. 70 fiatal sportolót vizsgáltunk (50 férfi, 20 nő, 16,5±2,8 év) 2D és szöveti Doppler echokardiográfiával.

Eredmények: A bal kamra vizsgálata során nem találtunk szignifikáns különbséget a korcsoportos ajánlásokhoz képest. Szignifikáns pozitív korrelációt kaptunk a vizsgált paraméterek, az életkor és a száraz testtömeg (LBM) között. Szignifikánsan magasabb laterális és szeptális e’ értékeket és alacsonyabb E/e’ arányt találtunk a felnőtt sportolókhoz képest, de nem volt eltérés a korban illesztett nem-sportoló fiatalokhoz viszonyítva. Továbbá negatív korrelációt találtunk az e’ értékek és az életkor között. A jobb kamrai vizsgálatok során szignifikánsan alacsonyabb strukturális (jobb kamrai vég-diasztolés átmérő: R-EDD) és funkcionális paramétereket (jobb kamrai vég-diasztolés és vég-szisztolés area: R-EDA, R-ESA; jobb kamrai frakcionált area változás; trikuszpidális anulus szisztolés elmozdulása: TAPSE) mértünk a felnőtt sportolókhoz viszonyítva. Pozitív összefüggést találtunk az LBM, R-EDD, R-EDA, R-ESA és a TAPSE értékek között.

Következtetés: Eredményeink alapján feltételezhető, hogy az állóképességi sportoknak nincs szignifikáns hatása a diasztolés funkcióra, azonban jelentős eltéréseket okozhatnak a bal és jobb kamrai paraméterekben már fiatal korban is. Peripubertás korú sportolóknál nincsenek egyértelműen meghatározott normál értékek a diasztolés és a jobb kamrai paraméterekre vonatkozóan, habár ezen cut-off értékek nagyban hozzájárulnának a patológiás eltérések differenciáldiagnosztikájához.