Mikro-RNS expressziós mintázatok mesopharynx, hypopharynx és larynx daganatokban Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Operatív orvostudományok - Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet, Tagozat.

Mikro-RNS expressziós mintázatok mesopharynx, hypopharynx és larynx daganatokban


Különdíj: t

Hallgató: Petrevszky Nerina
Szak: Általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Szanyi István - egyetemi adjunktus, Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika,
Dr. Gombos Katalin - egyetemi adjunktus, Laboratóriumi Medicina Intézet


Bevezetés: Európában Magyarország áll az első helyen a fej-nyaki daganatok okozta halálozásban. A fej-nyaki laphám daganatok jól jellemezhetőek a szöveti organizációs terület modellel. A mikro-RNS-ek stabil molekulák, melyek segítségével a cancer-field detektálható.


Anyag és módszer: Vizsgálatunkban 43 beteg, 25 mesopharynx, 10 hypopharynx, 8 larynx és 4 szájüregi laphámsejtes karcinóma területéről vett térképbiopsziás mintasorozatot (cancer field modellnek megfelelően: tumorból, tumortól 1cm-re, 2cm-re és 3cm-re) dolgoztunk fel. A betegek beválasztását a TNM beosztás figyelembevételével végeztük. A szövetekből RNS izolálást és reverz transzkripciót követően miR-21, miR-143, miR155, miR-221 mennyiségi meghatározás történt QX200 Automata Digitális Droplet PCR rendszerben. Eredményeink statisztikai értékelését SPSS 21.0 szoftver segítségével,
Kruskal-Wallis és logisztikus regressziós analízissel végeztük.


Eredmények: Egyes markerek a tumortól való távolságtól függően lépcsőzetesen változó eltéréseket mutattak. A miR-21 logisztikus regressziós analízise során a T1-es stádiumban szignifikánsabban (p<0,07) alacsonyabb értékeket mutatott a többi T stádiumhoz viszonyítva. A hypopharynx és larynx tumorok jelentősen magasabb miR-21, miR-221, miR-143 expressziót mutattak (p<0,025).

Megbeszélés: Kutatásunkban igyekeztünk a miRNS laboratóriumi szempontból stabil és jól reprodukálható molekulának az előnyeit felhasználni a cancer field detektálásában és jellemzésében. A miRNS expresszió mennyiségi különbségeit tekintve számos jellegzetes eltérést tapasztaltunk a daganatok és a meghatározott távolságra lévő fenotípusosan ép szövetek között. A mesopharynx tumorok az összes vizsgált miRNS tekintetében alacsonyabb expressziós értékeket fejeztek ki. A hyopharynx és larynx nagyon hasonló expressziós mintázatot mutatott egymással. Ezen vizsgálatok alkalmasak a tumor biológiai viselkedésének meghatározására, melyek alátámasztják a klinikai prognózis becslését. További kutatásunk során tervezzük az eddig vizsgált miRNS-ek pontosabb működésének, szabályozásának feltérképezését a target mRNS-eiken keresztül.