Videolaringoszkópok kísérletes vizsgálatai Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Operatív orvostudományok - Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás I. Tagozat.

Videolaringoszkópok kísérletes vizsgálatai


Hallgató: Nagy Edina
Szak: Általános Orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Nagy Bálint - Egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem - Klinikai Központ - Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet,
Dr. Woth Gábor - Egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem - Klinikai Központ - Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet


Bevezetés: A direkt laringoszkópia tapasztalt szakemberek esetében továbbra is az endotreachealis intubáció aranystandardja, azonban napjainkban növekvő számban jelennek meg a videolaringoszkópiát támogató tanulmányok, különös tekintettel a légútbiztosításban kevesebb gyakorlattal rendelkezőkkel kapcsolatban. Célunk különböző videolaringoszkópok valamint a direkt laringoszkóp összehasonlítása intubációs tréner használata során légútbiztosításban nem gyakorlott felhasználók esetében.
Módszer: Ötven orvostanhallgatót kértünk fel, hogy vegyenek részt a tanulmányban, mint gyakorlatlan felhasználók. Rövid, standardizált gyakorlás után a hallgatókat arra kértük, hogy végezzenek endotrachealis intubációt „normál” valamint „manuális in-line” helyzetekben intubációs tréneren (Laerdal Airway Management Trainer®) az egyes eszközökkel, beleértve a direkt laringoszkópot (Macintosh), az Airtraq®-et, egy saját készítésű/improvizált videolaringoszkópot, a King Vision®-t és a VividTrac®-et. Vizsgáltuk a kísérletek számát, a sikeres intubáláshoz szükséges időt, a hangrés feltárásának sikerességét, a nyelőcsőbe történő malpozíciók számát, a fogak sérülését és a felhasználói elégedettséget.
Eredmények: Az intubáláshoz szükséges idő, a feltárás és a felhasználói elégedettség tekintetében szignifikánsan jobb eredményt értek el a videolaringoszkópok (P<0.05). Az összehasonlításban a saját készítésű videolaringoszkóp hasonló eredményt ért el, mint a Macintosh típusú direkt laringoszkóp (P>0.05). A VividTrac® legalább azonos vagy jelentősen jobb teljesítményt ért el mindkét légúti helyzet esetében.
Következtetés: Eredményeink alapján az Airtraq®, a King Vision® és a VividTrac® mind a normál, mind pedig a nehezített légúti körülmények között jobb eredményt ért el, mint a Macintosh típusú direkt laringoszkóp kezdő felhasználók esetében. Kiemelendő, hogy elsőként tudtuk igazolni a VividTrac® e tárgyú előnyeit, melyek alapján az eszköz további, immár klinikai vizsgálatai javasolhatóak.