A gyermekkori radius distalis dia-metaphysis törések minimál invazív kezelési lehetőségeinek összehasonlító vizsgálata Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Operatív orvostudományok - Traumatológia, ortopédia, idegsebészet I. Tagozat.

A gyermekkori radius distalis dia-metaphysis törések minimál invazív kezelési lehetőségeinek összehasonlító vizsgálata


Hallgató: Lamberti Anna Gabriella
Szak: ÁOSZ, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Józsa Gergő - egyetemi tanársegéd, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ,
Dr. Juhász Zsolt - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: A gyermekek radius átmeneti zóna töréseinek operatív ellátása történhet percutan Kirschner-dróttal, distalról bevezett titán elasztikus szeggel (TEN) és rövid elasztikus szeggel.

Cél: Kutatásunk célja a különböző műtéti technikák szövődményeinek összehasonlító vizsgálata volt.

Módszerek: PTE-KK Gyermekklinikán 2009. január és 2018. december között összesen 71 gyermeket kezeltünk minimál invazív módszerrel distalis harmadi dia-metaphysis radius törés miatt. Több szempontból hasonlítottuk össze a műtéti technikákat: mértük a tengelyeltérés mértékét fémkivételkor és vizsgáltuk a különböző szövődmények előfordulási gyakoriságát. Eredményeinket Fischer teszt segítségével elemeztük.

Eredmények: A 71 átmeneti zóna törés esetén 41 tűződrótos fixáció, 30 elasztikus szegezés történt (16 dorsalis TEN, 14 „short” TEN). A fémkivételkor készült röntgen képeken a 10°-ot meghaladó tengelyeltérés kapcsán, a tűződróttal és a TEN-nel rögzített töréseknél a statisztikai analízis nem mutatott szignifikáns különbséget (p> 0,05). Fémvándorlást 3 alkalommal, minden esetben tűződrót alkalmazásakor észleltünk. Implantátum okozta bőrperforáció 9 gyermeknél alakult ki (4 Kirschner-dróttal, míg 5 elasztikus szeggel kezelt betegnél). Refractura a műtét utáni 6 hónapban 2 esetben fordult elő (1 tűződróttal, illetve 1 velőűrszeggel kezelt betegnél).

Következtetés: A gyermekkori radius átmeneti zóna törések velőűrszeggel és tűződróttal történő kezelésének az összehasonlítása során nem észleltünk szignifikáns különbséget sem a szövődmények, sem a tengelyeltérés tekintetében. Elasztikus szegezés előnye, hogy az esetek többségében nem igényel kiegészítő gipszrögzítést, így a korai mobilizálás a műtét után megkezdhető.

A fent említett eredmények fényében jövőbeni tervünk a három műtéti módszer modellezése műcsontokon, majd ezek biomechanikai stabilitásának a vizsgálata.