Patella instabilitás kezelése medialis patellofemoralis szalag rekonstrukcióval. Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Operatív orvostudományok - Traumatológia, ortopédia, idegsebészet II. Tagozat.

Patella instabilitás kezelése medialis patellofemoralis szalag rekonstrukcióval.


Hallgató: Tavaszi Zsolt József
Szak: Általános orvos szak, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Horváth Ádám - klinikai szakorvos, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: A patella ficam előfordulása kamasz korban a leggyakoribb és az első sérülés után, az esetek közel felében marad vissza instabilitás és ismétlődő ficam. A térdkalács megfelelő helyzetéért csontos és lágyrész képletek egyaránt felelősek. Az elsődleges medialis stabilizátor, tanulmányok többsége alapján a medialis patellofemoralis szalag (MPFL). Az instabilitás kezelésére operatív ellátás esetén számos technika ismert, lágyrész és csontos műtétek a térd extensor apparátus proximalis és distalis régiójában. Klinikánkon elsődlegesen az MPFL rekonstrukciót választjuk műtéti megoldásként.

Anyag és módszerek: Munkánk során megvizsgáltuk a patella instabilitás miatt 2016 és 2018 között műtéti ellátásban részesült betegeinket. 12 esetben végeztünk MPFL pótlást, ebből 8 esetben saját Hamstring ínat, 4 esetben allograftot használtunk. A műtéteket arthroscoppal asszisztálva végeztük, 3 betegnél lateralis release is történt valamint 2 esteben tuberositas tibiae medializálás az MPFL rekonstrukció mellett.

Eredmények: A betegeket a műtét előtt, és műtétet követően minimum 6 hónappal mértük fel. Az elvégzett fizikális valamint szubjektív és objektív tesztek (IKDC, Lysholm, KOOS), és radiológiai mérések alapján mind a 12 betegnél kiváló és jó eredményeket értünk el. Ismételt ficam egy esetben sem volt.

Következtetés: Áttekintve az eredményeket, a patella instabilitás műtéti megoldására használt medialis patellofemoralis szalag plasztika, saját gracilis ínnal vagy allografttal megfelelő eredményeket bíztosít a betegek számára. Amennyiben a Q szög és a TT-TG távolság jelentősen emelkedett a tuberositas tibiae medializálás mérlegelendő.