Online alkalmazás használata a tompalátás prevenciójában Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Egészségtudományok - Szekunder prevenció, családorvoslás, preventív medicina Tagozat.

Online alkalmazás használata a tompalátás prevenciójában


Helyezés: 1

Hallgatók: Nagy Noémi
Szak: N, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar,
Kerekes Júlia
Szak: általános orvos , Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Mikó-Baráth Eszter - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ,
Dr. Jandó Gábor - egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: A kétszemes, azaz a binokuláris mélységérzékelést sztereolátásnak nevezzük, mely biztosítja a pontos térbeli távolságok megítélését. Érésének koragyermekkorban bekövetkező zavarai sztereolátás hiányát eredményezhetik, melyek legtöbbször tompalátáshoz, másnéven amblyopiához vezetnek. A kórkép kezelésére csak gyermekeknél van lehetőség, felnőttkorban az állapot visszafordíthatatlan. Kutatócsoportunk jelenleg az EuvisionWeb térlátástesztelő alkalmazás fejlesztésén dolgozik, aminek alapját dinamikus random pont sztereogramok képezik. A vizsgálat alatt anaglif szűrőszemüveget viselő, ép térlátású személyek két szemmel nézve egy térhatású Snellen E célinger valamely irányú orientációját ismerhetik fel. Egy szemmel, vagy szemüveg nélkül viszont a megjelenített ábra nem azonosítható. A teszt online, otthoni körülmények között is elvégezhető, így alkalmas lehet a tompalátás és a tompalátáshoz vezető kórképek szekunder prevenciójára.
Célkitűzés: Vizsgálatsorozatunk célja a fejlesztés jelen fázisában az esetleges monokulárisan, azaz egy szemmel észlelhető artefaktok kiszűrése volt, ezzel javítva az alkalmazás szenzitivitását.
Módszerek: A vizsgálatban 41 ép térlátású és 7 sztereovak felnőtt vett részt. Mindegyikőjük e-mailben kapott protokoll alapján, valamely rendelkezésükre álló eszközön (PC, mobileszköz, táblagép) szűrőszemüveggel, illetve anélkül nézve végezték el az EuvisionWeb tesztet. A teszt során 10-10 Snellen E betű orientációját kellett megítélniük.
Eredmények: Két szemmel, szemüveggel nézve a megtartott térlátású csoport minden tagja a találati küszöb (p<0,001) felett teljesített (átlag=9,8/10), míg a sztereovakok esetén a találati arány küszöb alatti volt (átlag=2,8/10). A monokuláris kondíciókban egyik csoportban sem tapasztaltunk konzisztensen jelenlévő artefaktot, a találati arány átlagosan 2,7/10 volt.
Következtetések: Eddigi eredményeink azt igazolják, hogy az EuvisionWeb egy könnyen értelmezhető és kezelhető felületű applikáció. Az alkalmazott sztereoteszt szenzitív, monokuláris artefaktokat nem tartalmaz, így alkalmas lehet a térlátás hiányának korai igazolására.