A neurokinin-1 receptor szerepe az LPS-indukált lázban Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Elméleti orvostudományok - Élettan, kórélettan IV/VII. Tagozat.

A neurokinin-1 receptor szerepe az LPS-indukált lázban


Hallgató: Dr. Kéringer Patrik
Szak: általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Garami András - egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


A neurokinin-1 (NK1) receptor és ligandjának (P anyag) szerepét már korábban kimutatták a szisztémás gyulladás mediációjában, azonban a pontos hatásmechanizmusa még nem ismert.
Felnőtt NK1 receptor génkiütött (Tacr1-/-) és vad típusú (Tacr1+/+) egerekben lipopoliszacharid (LPS, 120 µg/kg) intraperitoneális adását követően vizsgáltuk a termoregulációs válaszokat és a gyulladásos biomarkerek változását (szérum citokin-szintek, szöveti ciklooxigenáz-2 [COX-2] expresszió, prosztaglandin E2 [PGE2] koncentráció).
Az LPS beadása után 40 perccel a maghőmérséklet és az oxigénfogyasztás változásának mértéke elmaradt Tacr1-/- egerekben a vad típushoz képest (38,1 ± 0,2 vs. 38,5 ± 0,2°C és 173 ± 9 vs. 189 ± 6 ml/kg/min; p < 0.05). Intracerebroventrikulárisan adott PGE2 esetén nem szuppresszálódott a lázválasz mértéke Tacr1-/- egerekben. LPS-infúziót követően nem különböztek a szérum citokin-szintek a két genotípus között. LPS hatására mindkét genotípusban emelkedett a COX-2 mRNS expresszió a tüdőben, a májban és az agyban. Ezzel szemben csökkent a COX-2 fehérje expressziója a tüdőben Tacr1-/- egerekben, a máj esetében tendencia mutatkozott a fehérje-expresszió csökkenésére. LPS hatására a PGE2 termelés fokozódott a tüdőben a Tacr1+/+ egerek esetében, a Tacr1-/- genotípusban nem változott jelentősen a PGE2 koncentrációja a tüdőben.
Eredményeink alapján az NK1 receptor szerepet játszik a láz kialakulásában. Az NK1 receptor a perifériás COX-2 fehérje expressziójának fokozásán keresztül járul hozzá az LPS-indukált láz korai fázisához. Ezzel közelebb kerültünk a NK1 receptor jelátvitel és a citokin-COX-2-PGE2 tengely közötti kapcsolat megértéséhez, amely magában hordozza a szisztémás gyulladás további terápiás lehetőségeit.