Hálozati motívumok a mediális entorhinális kéregben Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Elméleti orvostudományok - Elektrofiziológia Tagozat.

Hálozati motívumok a mediális entorhinális kéregben


Hallgató: Szőcs Szilárd
Szak: ÁOSZ, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazető: dr. Varga Csaba - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: Az entorhinális kéreg a hippocampusz be és kimeneti kapuja a többi neokortikális struktúrával való kommunikáció során. Az információ nem csak átkapcsolódik, hanem nagymértékű feldolgozáson is keresztül megy ebben az agyi struktúrában. Az egyik legismertebb és legjellegzetesebb entorhinális kérgi jelenség az úgynevezett grid-sejtek tüzelési mintázata. A grid sejtekre jellemző hexagonális leképezése környezetünknek egyetlen entorhinális kéregbe érkező bemenet sem tartalmazza, így feltételezhetjük, hogy egy helyi hálózat-specifikus információfeldolgozásnak az eredménye. Ismert továbbá, hogy a grid sejtek elsősorban a mediális entorhinális kéreg felszíni rétegeiben, mégpedig a kéreg második rétegében találhatóak meg, mélyebb rétegekben számuk elenyésző.

Célkitűzések: Munkánk során célul tűztük ki, hogy megismerjük az esetleges réteg-specifikus hálózati motívumokat ebben az agyi területben.

Módszerek és eredmények: Kísérleteinkben elsőként a két legnagyobb GABAerg gátló interneuron típus hatásait hasonlítottuk össze: a periszomatikus gátlásért felelős, parvalbumin pozitív, gyorsan tüzelő és a dendritikus gátlásért felelős, somatostatin pozitiv interneuronokat. Optogenetikával kombinált in vitro patch-clamp mérésekkel kimutattuk, hogy a második rétegi principális sejtek elenyésző somatostatin interneuronok által közvetített gátlást kapnak, míg ugyanezen gátlás nagymértékben gátolja a mélyebb (III-V. rétegi) rétegi piramissejtek aktivitását. Mindezek mellett minden rétegben erőteljes periszomatikus gátlást véltünk felfedezni. Ezen megfigyelések alapján azt feltételezzük, hogy a dendritikus gátlás alacsonyabb szintje a második rétegi neuronokon szükséges feltétele a grid mintázatú tüzelési minta kialakításához.

Támogatók: EFOP-3.6.2-16-2017-00008, Nemzeti Agykutatási Program (NAP2.0)