Új laparoszkópos vesetumor-reszekciós gyakorlómodell kifejlesztése Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Operatív orvostudományok - Kísérletes sebészet, kísérletes aneszteziológia I. Tagozat.

Új laparoszkópos vesetumor-reszekciós gyakorlómodell kifejlesztése


Helyezés: 2

Hallgató: Dr. Czétány Péter
Szak: általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Sarlós Donát Péter - központi gyakornok, PTE KK Urológiai Klinika,
Dr.Pusztai Csaba - klinikai főorvos, PTE KK Urológiai Klinika


Bevezetés: A vesedaganatok laparoszkópos reszekciójának elsajátítását segítő gyakorló modellek hozzáférhetősége ma még világszerte jelentősen korlátozott. Munkánk célja egy valósághű, mindenki számára elérhető parciális nephrectomia (PN) gyakorló modell kifejlesztése volt.

Anyagok és módszer: A modell alapját vese formájúra alakított közepes sűrűségű, nyílt pórusszerkezetű poliuretán hab képezi, amire szilikon tömítőanyagból egy tumort készítünk. A tumor vérellátását biztosító ereket 12 Ch latex Foley katéterrel, a vese üregrendszerét latex gumikesztyű ujjával szimuláljuk. A pelvitrainerbe helyezett modell hasznosságát 16 orvostanhallgató bevonásával teszteltük, akik egyenként 10, így összesen 160 szimulált PN-t hajtottak végre. A beavatkozások pontos dokumentálása mellett a hallgatók laparoszkópos ügyességének fejlődését CAE LapVR típusú virtuális valóság szimulátor segítségével vizsgáltuk.

Eredmények: A modellen élethűen gyakorolhatók a PN egyes lépései, mint a tumor kimetszése, a tumoralap képleteinek ellátása és a veseparenchyma zárása. Eközben a műtéti terület vérzése, vizeletes ázása is szimulálható. Több modell egyidejű elkészítése esetén egy modell anyagára átlagos minőségű alapanyagokból körülbelül 200 Ft, és körülbelül 7,5 perc alatt elkészíthető. A tesztelés során szignifikáns javulást észleltünk a reszekciós időben (746±338s vs. 244±123s, p<0.01), a behelyezett öltések számában (1 /0-2/ vs. 4.5 /2-5.5/, p<0.05), és a vérveszteségben (19.1±2.6ml vs. 15.7±4.9ml, p<0.05). A hallgatók laparoszkópos fogási, vágási és öltési ügyessége fejlődött, a felesleges mozgásaik csökkentek.

Következtetések: Az általunk készített modell könnyen elérhető, élethű szimulációt biztosít, emellett vizsgálataink igazolták hasznosságát a laparoszkópos készségfejlesztésben. Reméljük, hogy az általunk bemutatott készítmény a jövőben minél több orvosnak és medikusnak nyújt lehetőséget a laparoszkópia gyakorlására.