Hirtelen halláscsökkent betegek retrospektív vizsgálata és terápiás lehetőségeik Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Operatív orvostudományok - Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet, Tagozat.

Hirtelen halláscsökkent betegek retrospektív vizsgálata és terápiás lehetőségeik


Hallgató: Uzsaly János Gáspár
Szak: általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Bakó Péter - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika


Bevezetés: Az idiopátiás hirtelen idegi halláscsökkenés egy ismeretlen etiológiájú kórkép, mely kevesebb, mint 72 óra alatt, három egymást követő mért frekvencián 30 deciBelt meghaladó halláscsökkenést okoz. Kialakulására három teória létezik: vérellátási zavar, virális infekció, autoimmun eredet. Kezelésében nincs egységes irányelv, a terápia alapköve jelenleg a kortikoszteroid.
Célkitűzés: Retrospektív vizsgálatunk célja a magyarországi, régiós epidemiológiai faktorok megismerése, a rizikó- és etiológiai faktorok feltárása, és a PTE KK Fül-Orr- Gégészeti Klinikán eddig használatos terápia hatásosságának vizsgálata.
Módszer: A 2015. január 1-től 2016. december 31-ig terjedő időszak beteganyagát vizsgáltuk. A betegek kórtörténeti, epidemiológiai adatai mellett elemeztük a tisztahang küszöb audiológiai méréseket.
Eredmény: Az irodalomhoz képest a kardiovaszkuláris rizikó jelenlétét gyakoribbnak találtuk. A javulás mértékét nem befolyásolta a beteg neme, az érintett fül oldalisága, a társuló tünetek (tinnitus, szédülés), a légúti infekció, a dohányzás, és az, hogy mennyi idő telt el a panaszok kezdetétől az orvoshoz fordulásig. A javulás mértékét rosszabbnak találtuk a kardiovaszkuláris rizikófaktorral rendelkezőknél (p=0,009), a 2-es típusú cukorbetegek körében (p=0,029), az idősebb betegek esetében (p=0,005), és akiknél a magasabb frekvenciák (3000, 4000, 8000 Hz) voltak érintettek (p=0,012).
Megbeszélés: Retrospektív tanulmányunk eredményei alapján megismertük Klinikánk terápiás protokolljának hatásosságát. Ez fontos kiinduló lépése egy, 2017-ben kezdődött prospektív tanulmányunknak.