Magas grádusú B-sejtes lymphoma szerozális terjedésének vizsgálata egérben Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Elméleti orvostudományok - Patológia, hisztológia, igazságügyi orvostan II. Tagozat.

Magas grádusú B-sejtes lymphoma szerozális terjedésének vizsgálata egérben


Hallgató: Bedics Gábor
Szak: általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Balogh Péter - egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés

A szerozális felület nyirokszöveti képletei a helyi immunvédekezési funkcióik mellett részt vehetnek különböző daganatok hasüregi terjedésében is. Munkámban egy egér spontán high-grade B-sejtes lymphoma (Bc-DLFL.1) hasüregi terjedésének jellemzőit vizsgáltam a daganat terjedésének nyomon követésére alkalmas módszerek optimalizálásával.

Módszerek

A Bc-DLFL.1 sejtek azonosításához a sejteket intracelluláris fluoreszcein-észterrel (CFSE) jelöltem, majd a teljes mezentérium és omentum 3, 6, 20 és 36 órával későbbi eltávolítását követően anti-fluoreszcein haptén-immunhisztokémiával detektáltam. A whole-mount mintához az egerekből a gyomor cardiájától a rectumig reszekáltam a bélrendszert, egészen a mesenteriumgyökig. A kapott mintából omentum-, illetve mesenterium preparátumot készítettem, utóbbit a bélcső teljes leválasztásával. A nyirokendothel jelleg igazolására LYVE-1 immunhisztokémiai festése mellett LacZ-transzfektált egér DLBCL (bGal-A20) sejtvonalat alkalmaztam.

Eredmények

A bejuttatott sejtek már a legkorábbi időpontban diszkrét csoportosulásokat alkottak az omentumban és a mesenteriumban, majd a 6-20 óra közötti időszakaszban az omentum és mesenterium mélyebb régiói felé haladtak, utóbbiban nyirokkapillárisoknak tűnő képletekhez kapcsoltan halmozódtak. A nyirokendothel jelleg igazolása érdekében végzett kísérletekben bár a bGal-A20 sejtek X-gal festésével a Bc-DLFL.1 sejtekhez hasonló szerozális megtapadást figyeltem meg, az X-gal festés nagymértékű háttér-reaktivitást mutatott a mesenteriális nyirokcsomókban. Alternatív eljárásként a LYVE-1 kimutatására alkalikus foszfatáz-alapú indirekt immunhisztokémiát kombináltam a CFSE peroxidáz-alapú kimutatásával. Ennek során a peritoneum felszínén elhelyezkedő makrofágok mutattak intenzív LYVE-1 immunreaktivitást, a nyirokkapillárisok mentén ezen sejtek paliszád-szerűen rendeződtek el.

Következtetés

Eredményeim alapján a DLBCL típusú daganatok szelektív megtapadásuk után viszonylag gyorsan behatolnak a mesenteriális zsírkötegek mélyebb részeibe, ahol feltehetően nyirokkapillárisokon át jutnak el a mesenteriális nyirokcsomók felé. Ezen kapillárisok csak részlegesen tartalmaznak LYVE-1+ sejteket, így azok nyirokendothel sejtként való azonosítása további markerek vizsgálatát teszi szükségessé.

Támogatók

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-18-2-I kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával készült