A hallópálya morfológiai vizsgálata hipofízis adenilát-cikláz aktiváló polipeptid (PACAP) génkiütött és vad típusú egerekben Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Elméleti orvostudományok - Anatómia, morfológia, fejlődésbiológia II. Tagozat.

A hallópálya morfológiai vizsgálata hipofízis adenilát-cikláz aktiváló polipeptid (PACAP) génkiütött és vad típusú egerekben


Helyezés: 2

Hallgató: Gyurok Gergő Péter
Szak: Általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Dr. Tamás Andrea - egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ,
Dr. Fülöp Balázs Dániel - egyetemi tanársegéd, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


A PACAP egy neuroprotektív és citoprotektív neuropeptid, mely in vitro védi a belső fül szőrsejtjeit oxidatív stresszel szemben. A PACAP génkiütött (KO) egerek korábbi vizsgálata során halláscsökkenést, a nucleus cochlearisok területén zaj hatására alacsonyabb neuronaktivitást, valamint a belső fülben a PACAP specifikus receptorának (PAC1) csökkent expresszióját találtuk. Jelen vizsgálatunkban célul tűztük ki vad típusú és PACAP KO egerek hallópályájának morfológiai összehasonlítását az endogén PACAP hiányából adódó különbségek detektálására.
Vizsgálatunk első szakaszában Nissl festéssel hasonlítottuk össze a cochlearis magokban található neuronok számát. Ezt követően PAC1 receptor expressziót vizsgáltunk a hallópálya magjaiban (nuclei cochleares, oliva superior, nucleus lemnisci lateralis, colliculus inferior) immunhisztokémia segítségével. Végül a hallópálya centrális magjainak és a primer hallókéregnek zaj hatására bekövetkező neuronaktivitását c-Fos immunhisztokémiával térképeztük fel.
A cochlearis magokban Nissl festéssel nem találtunk szignifikáns különbséget a két csoport között, de a PAC1 receptor szignifikánsan kevesebb sejtben expresszálódott a PACAP KO egerek nucleus cochlearis ventralis pars anteriorjában a vad egerekhez képest. A hallópálya többi magjában a PAC1 receptor expresszióját kimutattuk, de szignifikáns különbséget nem találtunk. A c-Fos festés során a zajnak kitett egyedek centrális magjaiban szignifikánsan magasabb volt a neuronaktivitás a csendben tartottakhoz képest, azonban a vad és KO csoport között nem volt eltérést.
Munkánk során további bizonyítékkal szolgáltunk az endogén PACAP hallásban betöltött szerepének igazolására. A PACAP KO egerek cochlearis magjaiban talált csökkent PAC1 receptor expresszió egybevág a korábban itt kimutatott csökkent neuronaktivációval. A hallópálya további magjainak vizsgálatakor neuronaktivációban, illetve PAC1 receptor expresszióban nem volt különbség. Feltételezésünk szerint ezen eltérések hozzájárulhatnak a PACAP KO egerek halláscsökkenésének kialakulásához.