Cention tömőanyag mechanikai tulajdonságainak összehasonlító vizsgálata in vitro Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Fogorvostudományok III. Tagozat.

Cention tömőanyag mechanikai tulajdonságainak összehasonlító vizsgálata in vitro


Hallgató: Gogl Krisztina
Szak: Fogorvostudományi, Képzés típusa: o, Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Kar: Fogorvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Fráter Márk - adjunktus, tanszékvezető (Konzerváló és esztétikai fogászati tanszék), Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar


Bevezetés: Napjainkban egyre sürgetőbb egy olyan tömőanyagot találni a mindennapi fogorvosi praxisok számára, amelyet az egyszerű alkalmazhatóság, hasznosság és akár időtakarékosság jellemezhet, mivel az Európai Unió elfogadta az amalgám szakaszos kivonásáról szóló törvényt 2017 tavaszán. Egy új típusú bulk fill anyag került témánk középpontjába, ennek oka a kiemelkedő szilárdsága, amely figyelemre méltó lehet a mechanikai tulajdonságok összehasonlításánál a posterior fogak helyreállítása során. Jelen vizsgálat célja, hogy összehasonlítsa az új, bulk fill anyag megerősítő hatását amalgámmal, valamint egy üvegionomer bulk-fill anyaggal összehasonlítva.


Módszerek: 60 darab kihúzott mandibuláris moláris fogba standardizált nagyságú MO kavitást preparáltunk. Ezt követően a fogakat 3 csoportra osztottuk (n=20) az alkalmazott restauratív anyagok alapján (1-3 csoport). 1. csoport: Amalgámmal történő restauráció, 2. csoport: Equia Forte (GC) üvegionomer restauratív anyaggal állítottuk helyre a fogakat, majd a restaurátumot Equia Forte coat-tal (lakk) fedtük. 3. csoport: Cention N (Ivoclar Vivadent) anyaggal restauráltuk. A restaurálást követően a fogakat statikus törési tesztnek vetettük alá és törésig terheltük. A töréssel szembeni ellenállás mellett a törési mintázatot is vizsgáltuk.


Eredmények: Az amalgámmal tömött fogakhoz képest a töréssel szembeni ellenállás szempontjából pozitív tendencia látható a másik két csoportnál, amelyek átlagosan az 1. csoportnál 1824 N, a 2. csoportnál 2297 N, míg a 3. csoportnál 2283 N, azonban a vizsgált csoportok között szignifikáns különbséget nem találtunk (p>0,05). A törési mintázatok nagyjából azonosak voltak a vizsgált csoportok között.


Következtetés: Vizsgálatunk alapján a töréssel szembeni ellenállás szempontjából az Equia Forte üvegionomer és a Cention N jó helyettesíthetője lehet az amalgámnak a jövőben.


Támogató: „ AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA UNKP-18-2 KÓDSZÁMÚ ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁG PROGRAMJÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT”