Maxillaris hatosok gyökércsatorna rendszerének 3D-s morfológiai összehasonlítása a két felső kvadránsban CBCT segítségével Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Fogorvostudományok II. Tagozat.

Maxillaris hatosok gyökércsatorna rendszerének 3D-s morfológiai összehasonlítása a két felső kvadránsban CBCT segítségével


Különdíj: t

Hallgató: Lehoczky Márton
Szak: Fogorvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Kar: Fogorvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Baráth Zoltán - egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar


Bevezetés: Az endodonciai beavatkozások egyik leggyakoribb kezelései közé a molárisok gyökérkezelése tartozik, kiemelten a maxillaris hatosokat. Ezeknél a fogaknál sokszor igen komplex és variábilis gyökércsatorna rendszert figyelhetünk meg, amely jelentős kihívás elé állítja a gyakorló fogorvosokat. Jelen vizsgálat célja ezen fogak gyökércsatorna rendszerének 3D-s morfológiai összehasonlítása a két felső kvadránst illetően.

Módszerek: Vizsgálatunk során magánfogorvosi praxisban működő GENDEX i-CAT CBCT-vel készített felvételeket (voxel méret: 0,2 mm) elemeztünk axialis nézetben az iCATVisionQ szoftver segítségével. A felvételek nem a tanulmány céljából készültek, hanem más fogászati beavatkozások indikálták őket. Az adatbázisban található 537 páciensből 200 felelt meg az általunk felállított szelekciós kritériumoknak: mindkét oldali maxillaris hatosnak jelen kellett lennie, továbbá egészséges, vagy legfeljebb caries profundával vagy azt ellátó restaurátummal rendelkező fogak lehettek. A felvételeken a gyökerek és gyökércsatornák száma mellett a gyökércsatornákat 8 kategóriába soroló Vertucci-féle osztályozást és a gyökércsúcsok görbületi irányát vettük figyelembe. A kapott eredményeket ezután statisztikai analízisnek vetettük alá.

Eredmények: A 200 vizsgált páciensből 123-ban, azaz 61,5%-ban teljes egyezést véltünk felfedezni a kétoldali fogak Vertucci-féle osztályozását illetően. Az egyes gyökerekre levetítve a palatinalis gyökér mutatta a legnagyobb egyezést (93%), ezt követte a distobuccalis gyökér (91%), majd végül a mesiobuccalis gyökér (69,5%).

Megbeszélés: Vizsgálatunk eredménye megerősítette, hogy a modern endodonciai kezelésekhez nagyfokú anatómiai tudás szükségeltetik, valamint a 0,2 mm vagy nagyobb voxel méretű felbontással készülő felvételek jelentős mértékben elősegítik a csatornarendszerek feltérképezését és ezáltal növelni tudják az endodonciai kezelések sikerességét.