Antibakteriális felületek kialakítása titán felszínen lézeres plazma bevonással Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Fogorvostudományok III. Tagozat.

Antibakteriális felületek kialakítása titán felszínen lézeres plazma bevonással


Helyezés: 2

Hallgató: Schindler Regina
Szak: fogorvostan-hallgató, Képzés típusa: o, Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Kar: Fogorvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Tóth Zsolt - tudományos főmunkatárs, Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar


Bevezetés: A fogászati titán implantátumok felületi összetétele és mikrostruktúrája meghatározó szerepet játszik az implantátum és annak biológiai környezetének egymással való kölcsönhatása során. Az implantátum gingivával érintkező részén fontos egy olyan felület kialakítása, amely gátolja a baktériumok megtapadását és kolonizációját, mivel a bakteriális biofilm képződés gyulladást és csontreszorpciót okoz. Célom egy stabil antibakteriális felület kialakítása volt, mellyel a periimplantitisz kialakulásának valószínűsége csökkenthető.
Módszerek: A kísérleteimet esztergált CP5 titán korongokkal végeztem. Az ezüst bizonyítottan kiváló antibakteriális tulajdonságú anyag, ezért a titán korongok felületére KrF excimer lézerrel keltett ezüst plazmát bocsátottam. A felületi elemösszetételt pásztázó elektronmikroszkópban röntgen mikroanalízissel vizsgáltuk. A felületek antibakteriális hatását Streptococcus salivarius és Staphylococcus aureus baktériumtörzseken ellenőriztük. MTT kolorimetriás reakcióval az élő sejtek számát határoztuk meg, illetve a biofilm képződését vizsgáltuk a korongok felszínén. A kezelt és a kontroll minták eredményeinek összehasonlítását nemparaméteres statisztikai eljárásokkal végeztem el. A korongok élő sejtekre gyakorolt hatását primer humán oszteoblaszt sejtkultúrával MTT és LDH tesztekkel vizsgáltuk.
Eredmények: Az elektronmikroszkópos képeken megfigyeltem, hogy a mintakorongra felvitt ezüst az implantátum anyagával felületi ötvözetet alakított ki. Röntgen mikroanalízis vizsgálatokkal akár ~44 at% ezüst tartalom is kimutatható volt a felszínen. Az MTT vizsgálatok szerint az élő Streptococcus salivarius baktérium számot jelző optikai denzitás az ezüstkoncentráció növelésével folyamatosan csökkent a kontrollhoz képest. A Staphylococcus aureus telepképzése az ezüsttel kezelt mintákon szignifikánsan (Mann-Whitney U-teszt: p<0,002) kisebb eredményt adott, mint a kezeletlen mintákon. Az oszteoblaszt sejtek MTT reakcióval kimutatott vitalitása az ezüsttel borított felületeken nem csökkent. Továbbá az LDH enzimatikus reakcióval mért citotoxikusság mértéke elenyésző volt.
Megbeszélés: A lézeres plazma bevonással sikerült egy olyan felületi ötvözetet előállítani, melynek antibakteriális hatását a bakteriológiai vizsgálatok alátámasztották. Ezen eljárás alkalmazható lenne titán implantátumok gingivával érintkező részének lokális módosítására, ezzel korlátozva a baktériumok lejutását a periimplantális térbe.