Cryoballonos és rádiófrekvenciás katéterabláció hatékonyságának összehasonlítása paroxysmalis pitvarfibrillációban Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Konzervatív orvostudományok - Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet) V. Tagozat.

Cryoballonos és rádiófrekvenciás katéterabláció hatékonyságának összehasonlítása paroxysmalis pitvarfibrillációban


Helyezés: 1

Hallgató: Debreceni Dorottya
Szak: általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazetők: Prof. Dr. Simor Tamás - egyetemi tanár, PTE KK Szívgyógyászati Klinika,
Dr. Kupó Péter - rezidens, PTE KK Szívgyógyászati Klinika


Bevezetés: A pitvarfibrilláció miatt végzett katéterablációs beavatkozások száma hazánkban évről évre növekszik. Az eljárás célja a pulmonális vénák izolációja, mely történhet rádiófrekvenciával (RF) vagy cryoballonnal (CB) végzett ablációval. Célunk a két eltérő technikával végzett beavatkozások összehasonlítása volt.
Betegek, módszerek: Vizsgálatunkba 45 gyógyszerrefrakter, tünetekkel járó paroxysmalis pitvarfibrillációban szenvedő, 2016. január 1. és 2018. január 1. között pulmonális vénaizoláción átesett beteg került bevonásra (RF: 30 beteg, 58.3 ± 11.3 év, CB: 15 beteg, 56 ± 14.4 év). Retrospektív módon elemeztük a procedurális adatokat, valamint a ritmuszavar-mentességet az utánkövetési periódusban (1-3-6 hónap).
Eredmények: Szignifikáns különbséget találtunk a két csoport között a procedurális időt tekintve (RF=150.78 ± 44.4 perc; CB=101.2 ± 31.9 perc, p<0.001), míg a sugáridőben és a szövődmények számában nem volt kimutatható eltérés (RF=22.6 ± 7.26 perc; CB=25.2 ± 16.1 perc, valamint RF=3 (10%); CB=2 (13%)). A műtét akut sikeraránya mindkét csoportban elérte a 100%-ot, az utánkövetés során a recidívamentességben közel azonos eredményeket detektáltunk (6. hónap: RF=73%; CB=80%).
Következtetések: Eredményeink alapján nem volt kimutatható különbség a rádiofrekvenciás és cryoballonos katéterabláció hatékonyságát és szövődményrátáját tekintve a gyógyszerrefrakter, tünetekkel járó paroxysmalis pitvarfibrilláló betegekben. A cryoballonos technika előnye a szignifikánsan rövidebb procedurális idő.