Szelektív epitympanális diszventillációs szindróma. Orvos- és Egészségtudományi

34 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Operatív orvostudományok - Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet, Tagozat.

Szelektív epitympanális diszventillációs szindróma.


Hallgató: Bölcsföldi T. Barbara
Szak: általános orvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Általános Orvostudományi Kar

Témavazető: Dr. Szanyi István - egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar


Bevezetés: A középfül ventilációját befolyásoló legfontosabb ismert tényezők a fülkürt funkció, a középfül és a processus mastoideus nyomást pufferoló hatása, és a középfül nyálkahártyájának gázcseréje. A fülkürt kulcsszerepet játszik a középfül szellőzésének és atmoszférikus nyomásának fenntartásában. A fülkürt funkció zavara következményes negatív dobüregi nyomással jár, amelynek következtében a dobhártyán benyomódás alakulhat ki, mely a középfül krónikus gyulladásos betegségeinek kialakulásához vezethet. Bizonyos esetekben, jó fülkürt funkció mellett, a benyomódás a dobhártya pars flaccida területére lokalizálódik. Az endoszkópos fülsebészeti anatómiai ismeretek lehetőséget biztosítottak ezen folyamat hátterében meghúzódó új tényező beazonosítására. Az új tényező a középfül ventilációs útjainak elzáródása, melynek következtében kialakulhat a szelektív epitympanális diszventilációs szindróma.

Módszer: Endoszkópos technikával előre megtervezett kadáver disszekciókat végeztünk. A disszekciók során beazonosítottuk a középfül ventilációjában szerepet játszó új anatómiai struktúrákat, mint például az epitympanikus diafragma, a tensor fold, és az isthmus.

Eredmények: Fotó és video dokumentációt készítettünk a disszekciók egyes lépéseiről. Az elkészült dokumentáción beazonosítottuk a szelektív diszventilációs szindrómában résztvevő anatómiai struktúrákat. A disszekciót követően elkészítettük a középfül endoszkópos anatómiájának grafikai ábrázolását.

Következtetés: Jól funkcionáló fülkürt mellett, ha a középfül ventilációs útjai kóros folyamat következtében elzáródnak, úgynevezett szelektív epitympanális diszventilációs szindróma alakulhat ki. A szelektív epitympanális diszventilációs szindróma négy egyidejűleg fennálló állapot alapján diagnosztizálható: 1) atticus hámzsák vagy cholesteatoma, 2) „A” típusú tympanogram vagy normál fülkürt funkciós teszt, 3) teljes epitympanális diafragma, 4) dobüregi isthmus elzáródása. A szindróma felismerése és a középfül ventilációs útjainak endoszkópos technikával történő helyreállítása megelőzheti a kóros középfül folyamatok kialakulását és csökkentheti kiújulásuk valószínűségét.