Szürkevíz kezelési módszerek műszaki tervezése és gazdaságossági elemzése Műszaki Tudományi

35 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, Környezetmérnök 2 Tagozat.

Szürkevíz kezelési módszerek műszaki tervezése és gazdaságossági elemzése


Helyezés: 1

Hallgató: Ungvári Csaba
Szak: Környezetmérnöki, Képzés típusa: msc, Intézmény: Debreceni Egyetem, Kar: Műszaki Kar

Témavazetők: Dr. Bodnár Ildikó - főiskolai tanár, Debreceni Egyetem Műszaki Kar ,
Izbékiné Szabolcsik Andrea - tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar


Az emberi élet egyik legfontosabb életfeltétele a víz, mely bolygónkon korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Jelenlegi becslések szerint vízkészletünk 2 milliárd km3, melynek jelentős hányada kémiailag kötött formában, azaz nem hozzáférhető állapotban van jelen. Földünk körülbelül 2/3 részét víz borítja, viszont ennek a nagy mennyiségű víztömegnek óceánok és tengerek teszik ki a 97,5%-át. A Föld népességének folyamatos növekedésével egyre nőnek a vízigények is, mely igényekkel bolygónk vízkészlete az előrejelzések szerint huzamosabb ideig nem lesz képes lépést tartani. Számos alternatíva ismeretes a túlzott mértékű vízfogyasztás mérséklésére, azonban ezen törekvések nagy része az egyre növekvő vízigényeket feltehetően nem tudják fedezni.
Manapság egyre inkább ismeretes főként a külföldi országokban az az alternatíva, mely során a szennyvizeknek a kevésbé szennyezett frakcióit újrafelhasználják - egyszerűbb kezelési eljárásokat alkalmazva - olyan célokra, amelyekhez nem szükséges ivóvíz minőségű víz használata. Korábbi tanulmányaimban számos, a háztartásokban keletkező szürkevizek újrafelhasználást célzó kezelési eljárást dolgoztam ki, melyek alkalmasak lehetnek a keletkező szürkevizek újrahasznosítására.
Jelen tanulmányban az előkutatások során kidolgozott kezelési kombinációk közül a leghatékonyabbnak ítélt eljárások elemzésére került sor, melyek alapján kiválasztásra került a gyakorlati megvalósítás szempontjából vizsgálandó eljárás. A három kombinációt összevetve a módszer hatékonysága, ugyanakkor egyszerűsége miatt a kvarchomokon történő szűrés majd hidrogén-peroxiddal történő kezelés módszerének részletesebb kidolgozását választottam. Kutatásom során megterveztem a szürkevíz kezelő rendszert egészen a szennyvízgyűjtésétől a kezelt szürkevíz felhasználásáig. Továbbá számításokkal elemeztem a teljes szennyvíztisztító rendszer bekerülési költségeit is.
A jelen tanulmányban bemutatott szürkevíz kezelési kombinációk alkalmasak a szürkevizek megfelelő mértékű kezelésére, továbbá a tervek alapján kijelenthető, hogy a választott eljárás a gyakorlatban megvalósítható. A rendszer kiépítése, a kapott árajánlatok alapján háztartási szinten nem rentábilis, azonban olyan területeken, ahol nagyobb mennyiségű a keletkező szürkevíz, illetve a kezelt szürkevíz felhasználási igénye, a rendszer hosszútávon feltehetően gazdaságosan üzemeltethető.