Zöldterületek funkciójának és elérhetőségének felmérése és értékelése Debrecenben, valamint településtervezési ajánlások megfogalmazása Műszaki Tudományi

35 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, Urbanisztika és településtudományok Tagozat.

Zöldterületek funkciójának és elérhetőségének felmérése és értékelése Debrecenben, valamint településtervezési ajánlások megfogalmazása


Hallgató: Lukács Renáta
Szak: Építőmérnöki, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Debreceni Egyetem, Kar: Műszaki Kar

Témavazető: Dr. Csomós György - főiskolai tanár, Debreceni Egyetem Műszaki Kar


A zöldfelületek rendkívül fontos szerepet töltenek be a települések életébe, jelenlétük számos hatással pozitívan korrelál (települési hőmérséklet csökkentése, levegő- és zajvédelem, oxigénkibocsátás és széndioxidmegkötés, esztétika, stb.). Az egyik legfontosabb szerepük ugyanakkor kétségtelenül a városi lakosság életkörülményeivel, fizikai aktivitásával és egészségi állapotával áll kapcsolatban. Minél több zöldfelület, különösen széles spektrumú funkciókat biztosító park található egy városban, annál több rekreációs lehetőség adódik a lakosság számára, következésképpen a parkot használók egészségi (fizikai és mentális) állapota is javulhat. Szintén fontos szerepe a zöldfelületeknek (nemcsak a parkoknak, hanem akár a városi erdőknek, védőerdőknek is), hogy pozitívan befolyásolják a település klímáját, vagyis hűtik a települést, hozzájárulva ezzel a városi hőszigeteffektus megszűntetéséhez.

Debrecenben jelenleg 70 zöldterület található, vagyis ezek jelentik a jövőbeni zöldterületfejlesztések kiindulópontjait.

A tanulmányban megvizsgáltam ezeknek a zöldterületeknek (az OTÉK definiálása szerint közkertek és közparkok) földrajzi elhelyezkedését, feltérképeztem az elérhetőségi távolságukat, valamint megvizsgáltam, hogy az OTÉK által rögzített tulajdonságokat, fizikai paramétereket, és elvárt funkciókat mely zöldterületek képesek teljesíteni, és melyek azok, amelyek a feltételek nem teljesítése miatt valójában nem sorolhatók be zöldterületként. Továbbá feltérképeztem a zöldterületként be nem sorolható olyan zöldfelületeket, amelyek minden jellemző tulajdonságuk és fizikai paraméterük vonatkozásában megfelelnek az OTÉK zöldterületekkel szemben támasztott kritériumainak, ám egy-egy sajátos ok miatt mégsem jelölhetők zöldterületként. Végül kijelöltem azokat a potenciális zöldterületfejlesztési területeket, amelyeket a jövőbeni tervezéshez ajánlok.