Ergoterápiás segédeszköz fejlesztése 3D nyomtatott technológiával Műszaki Tudományi

35 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, Additív technológiák Tagozat.

Ergoterápiás segédeszköz fejlesztése 3D nyomtatott technológiával


Hallgatók: Deli Csilla Rita
Szak: Ipari termék- és formatervező mérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Gépészmérnöki Kar,
Kling Anna
Szak: Ipari termék- és formatervező mérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Gépészmérnöki Kar,
Czirkó Viktória
Szak: Építészmérnöki alapszak, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Építészmérnöki Kar

Témavazető: Pulay Márk - egyetemi tanársegéd, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar


Dolgozatunk témája egy olyan eszköz kifejlesztése, amely speciális felhasználók részére készül. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel (OORI) együttműködve fejlesztjük ki ezt a termékkoncepciót.

Az OORI-ban gyermekekkel és felnőttekkel is egyaránt foglalkoznak, vannak, akik gerincsérülés után nem tudtak lábra állni, de olyanok is akadnak, akiknek mind a négy mozgásszerve megsérült, ők a tetraplégek. Előfordul, akinek stroke következményeként alakult ki a rendellenesség, vagy valamilyen agysérülés következtében.

Szándékunk egy olyan termék létrehozása, amely mozgásszervileg korlátozott személyek mindennapi életét könnyítené meg, az egyedüli életethez szükséges önállóságot tenné lehetővé. Mivel sokan valamelyik szervük mozgáskoordinációjában akadályozottak, így ennek a kiküszöbölésésre törekszünk.

Fontosnak tartjuk, hogy könnyen és olcsón hozzáférhető legyen, ezért 3D nyomtatott terméken gondolkodunk. Ez a technológia ma könnyebben elérhető, mint akár 5 évvel ezelőtt.

Vizsgálatunk során fókuszcsoportos értékelést folytatunk több ergoterapeutával, és még továbbfejlesztjük a terméket az esetleges javításaik alapján.

Célunk tehát egy könnyen megtanulható, kezelhető, tisztítható segédeszköz létrehozása. Szeretnénk, ha tényleg egy olyan terméket tudnánk megalkotni, amely a későbbiekben hasznos lehet a rászorulóknak.